Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ανέλαβαν τον Γκρίζο Λύκο Merih Demiral η UEFA και η Γερμανία (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Σάλος έχει προκληθεί στο Euro της Γερμανίας μετά τον χαιρετισμό με το σήμα των Γκρίζων Λύκων από τον Τούρκο ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ.


Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής χαιρέτησε την εξέδρα με τους οπαδούς με το απαγορευμένο (σε πολλές χώρες) σύμβολο των Γκρίζων Λύκων. Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιά και φασιστική από πολλές χώρες της Ευρώπης και η δράση της απαγορεύεται.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδά μας» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, προσθέτοντας πως «το να χρησιμοποιεί κάποιος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως χώρο για ρατσιστικές συμπεριφορές είναι απολύτως απαράδεκτο».

«Εδώ και χρόνια δέχομαι απειλές για τη ζωή μου από υποστηρικτές των Γκρίζων Λύκων, που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές οργανώσεις στη Γερμανία» έγραψε στο X η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντιτσέν Τεκάλ.

Η οργάνωση Society for Threatened Peoples κάλεσε την UEFA να μη δείξει καμία ανοχή.

«Συγχαρητήρια, Μερίχ! Με μία και μοναδική χειρονομία μείωσες τη χαρά μας από το 100 στο 5%» έγραψε ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσαν Ντιντέρ.

Ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ (Τουρκικής καταγωγής) καταδίκασε την πράξη του ποδοσφαιριστή, τονίζοντας πως «το μήνυμά του είναι ακροδεξιό και αποτελεί σύμβολο τρομοκρατίας και φασισμού».

Η UEFA, περιέργως, ξεκίνησε άμεσα έρευνα για την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή ορίζοντας ερευνητές ηθικής και πειθαρχίας. Εάν ο Ντεμιράλ τιμωρηθεί, μπορεί να χάσει τον επόμενο αγώνα της φάσης των προημιτελικών του Euro.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην UEFA χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως απαράδεκτη. «Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν κατά τη διάρκεια του εορτασμού ενός αθλητικού γεγονότος».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι και η UEFA μπήκε στο καραβάνι αυτών που νιώθουν έχθρα για την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Μερίχ Ντεμιράλ δήλωσε: «Πρώτα θέλω να πω, τι χαρά που είμαι Τούρκος. Σήμερα οι οπαδοί μάς έκαναν να ζήσουμε υπέροχες στιγμές. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό το ένιωσα άλλη μια φορά εδώ. Ευχαριστώ όλους τους οπαδούς μας».

Ο Ντεμιράλ είχε βρεθεί ξανά στο παρελθόν στο επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων, εξαιτίας των στρατιωτικών χαιρετισμών του μετά από γκολ στους αγώνες με την Αλβανία και την Γαλλία το 2019. Τότε, πολλοί Τούρκοι χαιρέτισαν στρατιωτικά, θέλοντας να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που είχαν εισβάλει στη Βόρεια Συρία και πολεμούσαν τους Κούρδους του YPG / PYD. 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ:

Τελικά η UEFA τιμώρησε με 2 αγωνιστικές αποκλεισμό τον Τούρκο ποδοσφαιριστή από τους αγώνες της Εθνικής του ομάδας. Φυσικά οι αντιδράσεις στην Τουρκία είναι σφοδρές, φτάνοντας στο όριο του γραφικού. Ακόμη και η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι το σήμα των Γκρίζων Λύκων αποτελεί Τουρκικό πολιτιστικό και εθνικό σύμβολο...

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου