Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Παραδοχή Γεραπετρίτη: βγαίνουμε χαμένοι από τις διερευνητικές με την Τουρκία!

Στις 4 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.


Κατά τη συνέντευξη αυτή (διαβάστε την ολόκληρη ΕΔΩ) ο Έλληνας επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας, παραδέχτηκε αυτά που οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί εδώ και 20 χρόνια: ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται, αλλά θέτει στο τραπέζι συνεχώς νέες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας!

Ας δούμε τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού.

«Από το 2002 στην πραγματικότητα και μετά, έχουμε μία σειρά από διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών με αυτό το αντικείμενο, με το αντικείμενο της οριοθέτησης. Ξέρετε πόσοι γύροι διερευνητικών επαφών, δηλαδή κύκλοι συζητήσεων, έχουν γίνει για την οριοθέτηση; 64. Σε 20 χρόνια έχουμε 64. Έχουμε 64 κύκλους διερευνητικών επαφών. Και τίθεται το πραγματικό ερώτημα. Στα 20 αυτά χρόνια, που είχαμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό διερευνητικών επαφών, έχει κερδίσει κάτι η Ελλάδα ή έχουμε φτάσει λίγο κοντύτερα στην οριοθέτηση; Η απάντηση είναι όχι και στα δύο. Γιατί κάθε φορά που τελείωνε ένας κύκλος, λυπούμαι που το λέω, αλλά διαπιστώναμε ότι, αν όχι ότι βρισκόμασταν σε χειρότερη θέση, ότι παραμέναμε στάσιμοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι συν τω χρόνω οι Τουρκικές αξιώσεις έχουν μεγαλώσει, έχουν παγιωθεί και έχουν γίνει πολύ πιο έντονες οι πιέσεις που ασκούνται. Άρα, είμαστε σε ένα χειρότερο σημείο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε επισήμως, ότι μέσα σε 22 χρόνια καταφέραμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διεκδικεί κάτι από την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα!

«Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή θα στηρίζεται στο ότι έχουμε μία αμοιβαία κοινή κατανόηση, έχουμε μία πολιτική βούληση να μπούμε στην ουσία αυτού του δύσκολου ζητήματος και, πάνω από όλα, ότι θα πρέπει η επίλυσή του να γίνει επί τη βάσει των τεχνικών κριτηρίων που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν είμαστε κοντά; Η απάντηση είναι ότι ακόμη δεν είμαστε κοντά» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε σχέση με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Αυτήν τη στιγμή, η εντολή που έχουμε λάβει από τους δύο ηγέτες είναι να διερευνήσουμε, με τον Τούρκο ομόλογό μου, εάν είναι δυνατόν να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση. Τι εννοώ κοινό πλαίσιο; Να συμφωνήσουμε, πρώτα απ’ όλα, ποιο είναι το εύρος της συζήτησης, που για μας παγίως είναι ένα και μόνο – οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Και το δεύτερο είναι ότι εφαρμόζεται απαρεγκλίτως το Διεθνές Δίκαιο. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτές τις βασικές παραδοχές, που συνιστούν γενικές αρχές, μαζί με άλλα, διαδικαστικά ζητήματα, όπως ποια θα είναι η σύνθεση, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα κ.λπ., τότε, και μόνον τότε, θα πάμε στους ηγέτες για να λάβουμε την ειδική εντολή, να πάμε σε αυτό που θα λέγαμε «επί των χαρτών», δηλαδή να δούμε πάνω στον χάρτη ποια θα είναι η οριοθέτηση αυτή. Ακόμα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς προκαταρκτικό στάδιο. Είναι όμως πολύ σημαντικό το στάδιο αυτό, γιατί αν δεν έχουμε κοινή κατανόηση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στο τι θέλουμε να συζητηθεί και τι μπορεί, αφήνοντας υπονοούμενα για τις αξιώσεις της Τουρκίας σε θέματα Ελληνικής κυριαρχίας.

«Γιατί θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι κατάλληλες οι συνθήκες; Είναι κατάλληλες οι συνθήκες, κύριε Τσίμα, κατά την άποψή μου - και αυτό το λέω όχι μόνο ως προϊστάμενος, στην παρούσα συγκυρία, της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ως Έλληνας πολίτης - διότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα διεθνές κεφάλαιο που έχει αναπτύξει συν τω χρόνω, το οποίο είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε, από την 1η Ιανουαρίου, μέλος του ισχυρότερου φορέα χάραξης διεθνούς στρατηγικής, αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Είμαστε αυτή τη στιγμή εν μέσω μεγάλων στρατηγικών συμμαχιών. Έχουμε ένα κεφάλαιο και μπορούμε και συζητούμε με όλους. Όταν βρίσκεσαι σε μία πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, τότε είναι η ώρα να συζητάς για τα μεγάλα και τα δύσκολα» σημείωσε ο Υπουργός, αναφερόμενος στο ότι τώρα γίνεται μια προσπάθεια για ουσιαστική προσέγγιση και επίλυση των θεμάτων.

«Δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στο να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στον διάλογο είτε στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας. Και όταν λέω ζητήματα κυριαρχίας, εννοώ τα χωρικά ύδατα, τη δομή των ενόπλων δυνάμεων, το πώς η Ελλάδα φέρεται σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, αναφερόμενος στους κινδύνους που έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Το βέβαιο είναι ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία δημιουργεί και θέτει συνεχώς προβλήματα και διεκδικήσεις. Σκοπός της Τουρκίας είναι από τις 10 διεκδικήσεις να κερδίσει τις 3-4, ενώ από τις 20 διεκδικήσεις να κερδίσει 7-8. Έτσι, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και, όπως λέει ο λαός,
«προχωρά με τον Σταυρό στο χέρι», θα βρεθεί χαμένη, θα χάσει και αυτά που έχει σήμερα.

Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές στο CosmoStatus ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις διεκδικήσεις της, δίκαιες ή παράλογες όπως οι Τουρκικές, από τότε που διαπίστωσε ότι η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα θέματα. Μόνο έτσι θα αναγκαζόταν η Τουρκία να υποχωρήσει. Γιατί, όπως έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές, «όταν δεν διεκδικείς τίποτα, χάνεις κι αυτά που έχεις».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου