Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Πιθανή ανακοίνωση για ανακάλυψη εξωγήινης ζωής τους επόμενους μήνες

Τα τηλεσκόπια στη Γη έχουν βρει στοιχεία ευφυούς εξωγήινης ζωής και η απόδειξη θα υπάρξει σε λιγότερο από ένα μήνα, ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης Simon Holland, που έχει εργαστεί για ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκαν από το BBC, τη Smithsonian TV, το PBS Nova, καθώς και για το «Finding Earth-Killer Asteroids» του Πανεπιστημίου της Χαβάης που χρηματοδοτείται από τη NASA.


Σύμφωνα με συνέντευξή του στην Βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που αναζητά εξωγήινα σήματα, εντόπισε «μη ανθρώπινη νοημοσύνη στον γαλαξία μας».

Το αδύνατο σήμα, ήταν ραδιοκύματα διάρκειας 5 ωρών που μάλλον προέρχονται από μια περιοχή γύρω από το Proxima Centauri (Εγγύτατος του Κενταύρου), ένα αστέρι περίπου 4,2 έτη φωτός μακριά από τη Γη και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 29 Απριλίου του 2019.

Μέχρι στιγμής το σήμα αντιμετωπίζεται με πολλή προσοχή και σκεπτικισμό και γι’ αυτό αναλύεται με σκοπό να αποκλειστεί ότι πρόκειται για θόρυβο προερχόμενο από την Γη. Η ανάλυση αυτή είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην όποια ανακοίνωση.

Ο Simon Holland είναι πεπεισμένος ότι το σήμα προήλθε από ένα εξελιγμένο εξωγήινο είδος. «Η επαφή μου είναι ένας ανώτερος διαχειριστής ραδιοτηλεσκοπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστηρίζει ο Holland. «Βρήκαμε μη ανθρώπινη νοημοσύνη στον γαλαξία μας» πρόσθεσε «και οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν».

Το Breakthrough Listen διευθύνεται από τον φυσικό Dr Andrew Siemion στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι υπεύθυνο για την ανάλυση του σήματος BLC-1 και όπως φαίνεται, βρίσκεται στο κατώφλι της επιβεβαίωσης ότι ανακαλύφθηκε ένα μήνυμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Το σήμα BLC-1 ανιχνεύτηκε αρχικά από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes της Αυστραλίας το 2019, σε συχνότητα 980 MHz, αλλά μέχρι το 2021 οι αστρονόμοι θεωρούσαν ότι ήταν πιθανότατα Γήινης προέλευσης. Παρόλο που το BLC-1 φαινόταν να προέρχεται από έναν κόσμο που περιφέρεται γύρω από το αστέρι Proxima Centauri, η ομάδα ανακάλυψε και άλλα σήματα με προέλευση τη Γη, που έμοιαζε πολύ. Το προσωρινό συμπέρασμα το 2021 ήταν ότι το BLC-1 ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι θόρυβος από ραδιοκύματα που προέρχονται από τη Γη.

Ο Holland πιστεύει, από τις συνομιλίες του με όσους γνωρίζουν το θέμα, ότι το Breakthrough Listen βρίσκεται τώρα σε αγώνα ενάντια στο χρόνο, για να κερδίσει τους Κινέζους κυβερνητικούς ερευνητές, στο ποιος θα δημοσιεύσει πρώτος με αποδείξεις το εύρημα.

«Οι Κινέζοι μπορεί να το ανακοινώσουν πρώτοι, με το πρόγραμμα FAST (Σφαιρικό Τηλεσκόπιο Διαφράγματος Πεντακοσίων μέτρων). Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο από το Arecibo» είπε ο Simon Holland.

Πάντως, το 2021 είχε γίνει μια πρώτη ανακοίνωση από τους Κινέζους για το θέμα και σχεδόν αμέσως ανακλήθηκε. Είχε γίνει από το Science and Technology Daily της Κίνας, όπου είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη ενός εξωγήινου σήματος.

Το Proxima Centauri απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη και έχει 2 επιβεβαιωμένους πλανήτες. Έναν αέριο γίγαντα σαν τον Δία και έναν βραχώδη που ονομάζεται Proxima b και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη, κάτι που ενθουσιάζει τους επιστήμονες με την προοπτική για ύπαρξη ζωής.

Πάντως, πολλοί είναι οι επιστήμονες που θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση για το σήμα είναι ότι πρόκειται για μετάδοση από περίεργη ανθρώπινη τεχνολογία που ξεγελάει τα φίλτρα των ερευνητών.

Τα τελευταία χρόνια, η ερώτηση για το εάν υπάρχει εξωγήινη ζωή έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά την παραδοχή από τους Αμερικανούς ότι το Πολεμικό τους Ναυτικό, σε μια σειρά περιστατικών, ήρθε σε επαφή με ιπτάμενα αντικείμενα που η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις γνώσεις και τις ικανότητες που υπάρχουν στην γήινη τεχνολογία.

Στον παρακάτω σύνδεσμο του CosmoStatus θα βρείτε τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το θέμα με τα Αγνώστου Ταυτότητας Αντικείμενα που δεν έχουν εξηγηθεί και προβληματίζουν τους Αμερικανούς. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου