Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Η Ουκρανία εξέδωσε πυρηνικό τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι η χώρα του μπορεί να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων εάν δεν ενταχθεί στη συμμαχία.


Η απειλή προς το ΝΑΤΟ έγινε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του Ζελένσκι με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε, ότι είπε στον Τραμπ, ότι η Ουκρανία είτε θα ενταχθεί σε «κάποιο είδος συμμαχίας» είτε «θα αναγκαζόταν να αναζητήσει πυρηνικά όπλα», προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε ισχυρότερη επιλογή από το ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι ο Τραμπ με άκουσε και είπε ότι ήταν ένα δίκαιο επιχείρημα» είπε ο Ζελένσκι, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου για να τους παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε απέφυγε να εγκρίνει το σχέδιο του Ζελένσκι, λέγοντας ότι έχει «πολλά πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα» που θα πρέπει να εξεταστούν.

Όλα αυτά σηματοδοτούν την έντονη αύξηση της πίεσης που ασκεί το Κίεβο για εγγυήσεις ασφαλείας εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία που μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Ουκρανίας. Η πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προχωρά, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη πρόσκληση. Όλα τα μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν για να υπάρξει νέα ένταξη. Σε πρόσφατες συνόδους κορυφής, όπως στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το 2023 και στην Ουάσιγκτον το 2024, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μελλοντική είσοδο της Ουκρανίας στη συμμαχία. Στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι η πορεία προς την ένταξη είναι «μη αναστρέψιμη».

Το Κρεμλίνο δικαιολογεί την εισβολή του στην Ουκρανία, με την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά. Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει περισσότερη Δυτική υποστήριξη τους τελευταίους μήνες. Ενώ οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια, πληροφορίες και οικονομική υποστήριξη, μέχρι στιγμής δεν προσφέρουν στην Ουκρανία πλήρη ένταξη. Χώρες όπως η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και άλλες ανατολικές χώρες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Ουκρανίας.

Όμως ο δισταγμός των περισσοτέρων προέρχεται από ανησυχίες για πρόκληση μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απείλησε το ΝΑΤΟ με «καταστροφικές συνέπειες» αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ενισχύει τους διμερείς δεσμούς της με μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ. Την Πέμπτη, η Ουκρανία υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας πρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Newsweek.

Η πιθανή επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία, σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τις προηγούμενες αμυντικές πολιτικές της. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία κληρονόμησε ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο. Ωστόσο, το 1994, συμφώνησε να διαλύσει το πυρηνικό της απόθεμα με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης. Το αντάλλαγμα ήταν διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Τώρα, με τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και την παραβίαση αυτής της συμφωνίας, πολλοί στην Ουκρανία αμφισβητούν το εάν η παραίτηση από τα πυρηνικά ήταν σωστή κίνηση.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος,  ότι εάν οι διαβουλεύσεις με όσους έχουν υπογράψει τη συμφωνία, δεν κατέληγαν σε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, η Ουκρανία θα θεωρούσε το μνημόνιο αυτό άκυρο.

Το ερώτημα που γεννάται από τα λεγόμενα του Ζελέσκι είναι εάν η Ουκρανία διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή εκ νέου των πυρηνικών όπλων που κατέστρεψε πριν από 30 χρόνια ή εάν διαθέτει δεσμούς με χώρες ικανές να την προμηθεύσουν με κατάλληλη τεχνολογία ή πυρηνικά όπλα;

Αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου