Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Είναι η Τουρκία τόσο επικίνδυνη όσο το Ιράν;

Η επέτειος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και της χειρότερης μονοήμερης σφαγής Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, δείχνει ότι έφτασε η ώρα για πολλή σκέψη.


Του Michael Rubin για το American Enterprise Institute
Μετάφραση CosmoStatus


Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ θα πρέπει να εξηγήσει για το πώς απέτυχε να εντοπίσει την επίθεση. Οι αποφάσεις και η στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Bενιαμίν Νετανιάχου πριν και μετά την επίθεση, θα μπουν επίσης στο μικροσκόπιο. Η πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανατρέψει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της προκατόχου της, επέτρεψε στο Ιράν να ανανεώσει τους πόρους των πληρεξουσίων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Το Κατάρ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο, καθώς διπλωμάτες και αναλυτές συζητούν το τίμημα της χρήσης του ως συνηγόρου και ενδιάμεσου, για ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες ισλαμιστικές ομάδες στον κόσμο.

Η αδυναμία της Ουάσιγκτον να πάρει το μάθημά της, μπορεί να αποβεί μοιραία. Ενώ η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εστίασε εκ νέου την προσοχή στην χορηγία της τρομοκρατίας από το Ιράν και στους δεσμούς της Τεχεράνης με τη Χαμάς, οι ΗΠΑ αγνοούν ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, την καθιστά εξίσου επικίνδυνο κράτος χορηγό της τρομοκρατίας με το Ιράν.

Η τάση για βαθμονόμηση της πολιτικής σε ευσεβείς πόθους θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να θέλει να δει την Τουρκία ως τον εταίρο που ήταν πριν από 25 χρόνια, η συμπεριφορά της σήμερα είναι αυτή ενός παρία.

Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σήμερα είναι τόσο μεγάλος χορηγός της τρομοκρατίας, όσο το Ιράν. Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι πολύπλευρη. Την χρηματοδοτεί και της παρέχει διπλωματική κάλυψη. Το Ισραήλ αναχαίτισε Τουρκικά όπλα και εκρηκτικές ουσίες που προορίζονταν για την Χαμάς.

Και η Χαμάς δεν είναι η μόνη. Οι αποδείξεις ότι η Τουρκία προμήθευε (σ.σ. με όπλα και όχι μόνο) τις θυγατρικές της Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, είναι αδιάσειστες. Στη Σομαλία, η Τουρκία υποστηρίζει την αλ Σαμπάαμπ και στη Λιβύη οι ακραίοι ισλαμιστές βασίζονται στην Τουρκική υποστήριξη.

Όταν μιλάει στο εγχώριο ακροατήριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τόσο αντισημιτικός και αντιαμερικανός όσο ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας και μηχανή ριζοσπαστισμού. Μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον ως τέτοια. Το να εμπιστεύεσαι την Τουρκία σημαίνει να αγκαλιάζεις τη Χαμάς, ή και χειρότερα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου