Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ιρανοί βουλευτές ζητούν την κατασκευή πυρηνικών όπλων

Την κατασκευή πυρηνικών όπλων ζητούν βουλευτές στο Ιράν φοβούμενοι μια εκτεταμένη επίθεση από το Ισραήλ.


Ομάδα 39 Ιρανών βουλευτών ζήτησε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν να αναθεωρήσει το αμυντικό δόγμα της χώρας, επιτρέποντας τη δημιουργία πυρηνικών όπλων λόγω της απειλής Ισραηλινής επίθεσης, μετέδωσε σήμερα το Ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο Ιρανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο που τηρείται στο Ιράν, απαγορεύεται η ανάπτυξη και η χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. Όμως αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί, υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Mohammad Eslami έχει πει ότι την επόμενη δεκαετία, η Ισλαμική Δημοκρατία θα κατασκευάσει 4 αντιδραστήρες των 1.250 MW σε ένα μεγάλο νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην επαρχία Hormozgan, με κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, το Ιράν θέλει να παράγει περίπου 20.000 MW ενέργειας έως το 2041.

Στα τέλη του 2022, ξεκίνησε η κατασκευή του μικρότερου πυρηνικού σταθμού Darkhovin στην επαρχία Khuzestan, με αναμενόμενη ισχύ τα 300 MW.

Το Ιράν διαθέτει μια ακμάζουσα πυρηνική εκπαιδευτική υποδομή, με την πυρηνική μηχανική να διδάσκεται σε 22 πανεπιστήμια. Επίσης διαθέτει σημαντικούς πόρους στο τεχνολογικό και βιομηχανικό μέτωπο για τη μεγιστοποίηση της πυρηνικής του ανεξαρτησίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από το Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου