Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Με μήνυση θα απαιτήσει η Ουγγαρία από την ΕΕ 2 δισ. ευρώ!

Η Ουγγαρία αναζητεί νομικές οδούς για να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να την αποζημιώσει για τα χρήματα που ξόδεψε για την προστασία των συνόρων, εντείνοντας τη σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με τις περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθεί.


Η Ουγγρική κυβέρνηση έδωσε εντολή στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση της σύγκρουσης, η οποία οδήγησε στην επιβολή προστίμου 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία, για παραβίαση των κανόνων της Ένωσης για τη χορήγηση ασύλου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ουγγαρία έχει ξοδέψει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν χωρίς να λάβει καμία συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να λάβουμε αυτά τα έξοδα από την Επιτροπή με νόμιμα μέσα. Είμαστε έτοιμοι να μηνύσουμε ακόμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο προσωπάρχης του Ούγγρου Πρωθυπουργού Gergely Gulyás.

Η αντιμεταναστευτική κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντίθεση με την ΕΕ σχετικά με την περιοριστική πολιτική της για την παροχή προστασίας σε πρόσφυγες, παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε τον Ιούνιο όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ουγγαρία πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ για συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων ασύλου της Ένωσης και επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως μέχρι να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με το Δίκαιο της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης καθυστερεί την πληρωμή και ως απάντηση στα πρόστιμα, απείλησε να παράσχει στους μετανάστες δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας προς τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Οι παράνομοι μετανάστες δεν θα εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ουγγαρίας και μέσω των νοτίων συνόρων της Σένγκεν. Όσοι λαμβάνουν πολιτικό άσυλο βάσει της νομικής διαδικασίας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και βάσει της οικειοθελούς τους απόφασης, προσφέρεται δωρεάν ταξίδι χωρίς επιστροφή για τις Βρυξέλλες» είπε ο Gergely Gulyás.

«Η μετανάστευση θα διαλύσει τη Σένγκεν. Η Γερμανία είναι αυτή που διαλύει τη Σένγκεν. Πρώτα τη κατέστρεψε με το να μην ζητάει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προστατεύουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και τώρα τη καταστρέφει επιβάλλοντας ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα» είπε ο Gergely Gulyás, αναφορικά με τους συνοριακούς ελέγχους που κάνει η Γερμανία. 

Η αναζήτηση νομικών οδών για την καταβολή των εξόδων για την κατασκευή φράχτη, είναι μια ιδέα που θα έπρεπε να σκεφτεί να εφαρμόσει και η Ελλάδα, όπως και για μια σειρά από έξοδα που αναγκάζεται να κάνει, για λογαριασμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, τα έξοδα κατασκευής του φράχτη στον Έβρο και οι Αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, που προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εισβολή παράνομων μεταναστών και την Τουρκία, θα έπρεπε να επιβαρύνουν τις Βρυξέλλες και όχι την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Με πληροφορίες από το Associated Press και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου