Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, η Τουρκία θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα, όχι μόνο τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά και για την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου!

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Hurriyet, υποστηρίζουν ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο και σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μαζί.

Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και κρίση. Έτσι, υποστηρίζεται, θα δημιουργηθεί μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, των γεωγραφικών σχηματισμών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους (σ.σ. εννοούν νησιά του Αιγαίου), η στρατιωτικοποιήση των νησιών για τα οποία προβλέπεται αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η διαχείριση του FIR.

Εάν δεν επιτευχθεί λύση μέσω των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα επιθυμεί να μεταφερθούν οι διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει για την εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της "τουρκικής" μειονότητας, να αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να μην περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, που ... εκφοβίζουν την τουρκική μειονότητα!!!

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους «ομογενείς» της Τουρκίας που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, δηλαδή όσους κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω. Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου, θα πρέπει κάποιος να ζητήσει από τους Τούρκους να διαβάσουν προσεκτικά τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπου διατυπώνεται ρητά ότι "όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες που απέχουν περισσότερα από 3 ν.μ. από τις ακτές της Μικράς Ασίας, περιέχονται στην κυριαρχία της Ελλάδας".

Για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ισχύουν τα λεγόμενα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοπιείται.

Σε σχέση με τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα, ας απαντηθούν κατάλληλα από τους Έλληνες διπλωμάτες σε σχέση με το ποια ήταν η μοίρα της ακμάζουσας Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Τέλος, η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει εάν είναι έτοιμη να παραχωρήσει αυτονομία στην Ίμβρο και την Τένεδο, όπως προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνο με χρήση live link και αναφορά στην πηγή CosmoStatus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου