Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Υποβρύχιο αμυντικό σύστημα εφηύρε Έλληνας φοιτητής!

Ο Παναγιώτης Ρίζος, τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κατασκεύασε φέτος το υποβρύχιο αμυντικό σύστημα THELXIOPE, το οποίο μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και να αποφέρει κέρδη από την παγκόσμια αγορά αμυντικών συστημάτων.

Πέρυσι, ο ίδιος φοιτητής, στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας και σε συνεργασία με τη συμφοιτήτριά του Νικολέττα Μιχαηλίδου, κατασκεύασαν την «Έξυπνη Τορπίλη», ένα παρόμοιου τύπου αμυντικό σύστημα, το οποίο παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest2014 στην Καβάλα και βραβεύτηκε με το ανώτερο βραβείο αρτιότητας από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.


Το υποβρύχιο σύστημα THELXIOPE βασίζεται στα υλικά αντίμετρα soft kill, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ψευδοστόχοι, τόσο για τη σύγχυση της τακτικής εικόνας του αντιπάλου πριν από τη βολή τορπίλης, όσο και μετά από τη βολή για την παραπλάνηση της τορπίλης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι το όπλο του βάλλοντος να κατευθυνθεί μακριά από τη θέση του στόχου πλοίου επιφανείας ή υποβρυχίου.


Αναλυτικότερα, ο φοιτητής εξηγεί:
«Για ένα υποβρύχιο που δεν διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης όταν η τορπίλη έχει φθάσει τυπικά σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων. Επομένως, η παράμετρος της έγκαιρης αντίδρασης άφεσης soft kill αντιμέτρων είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την τελευταία φάση επίθεσης όπου η τορπίλη μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από hard kill μέσα.
Το σύστημα THELXIOPE, ανήκει στην κατηγορία των soft kill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Εκτός του ότι υπάρχει η δυνατότητα, να παραχθεί και να αξιοποιηθεί στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.
Πρόκειται για έναν ακουστικό παρεμβολέα (acoustic jammer) παθητικών ακουστικών τορπιλών, ικανού να παράγει ήχους απειλών και σήματα συγκεκριμένων συχνοτήτων προσαρμοσμένης παραπλάνησης, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία επιφανείας ή ακόμα και να αφεθεί από ελικόπτερα κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου».Το βάθος της έρευνας και της ευρηματικότητας του Έλληνα φοιτητή, δείχνει και η πηγή άντλησης του ονόματος του αμυντικού συστήματος. Όπως μας λέει ο ίδιος, το ακουστικό αντίμετρο THELXIOPE, έλαβε το όνομά του από μία εκ των Σειρήνων της Ελληνικής μυθολογίας την Θελξιόπη, οι οποίες προσέλκυαν με το τραγούδι τους ναυτικούς.

Η THELXIOPE θα παρουσιαστεί στο 6o Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2015 στις 18 με 24 Οκτωβρίου στην Καβάλα.

Πηγή:
http://www.logiosermis.net/2015/09/thelxiope.html?m=1#.Vf0i3X3kok3Η περίπτωση του Παναγιώτη Ρίζου και της Νικολέττας Μιχαηλίδου είναι μία από τις πολλές που αποδεικνύουν ότι ιδέες και δυνατότητες ανάπτυξης τεχνολογίας υπάρχουν και στην Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε το Ελληνικό UAV «Πήγασος», που ευτυχώς αξιοποιήθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Δεν χρειάζεται η Ελλάδα να φτιάχνει διαστημόπλοια.
Αρκούν έξυπνα συστήματα σαν κι αυτά που έφτιαξαν οι δύο φοιτητές.

Η ερώτηση είναι, γιατί όλες αυτές οι ιδέες και οι προσπάθειες δεν προχωρούν;

Γιατί δεν αναλαμβάνουν οι εγχώριες βιομηχανίες και το ΓΕΕΘΑ να αναπτύξουν άμεσα τις ιδέες;
Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που αποδεδειγμένα Ελληνικές πατέντες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.
Καμία όμως δεν προχώρησε.
Ποιος και γιατί τις σταματά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου