Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Άνγκελα Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη της τα σύνορά της

Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».

Η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει και της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση μιας «συντεταγμένης διαδικασίας».

«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα … χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία, προκειμένου να αποκατασταθεί μια συντεταγμένη διαδικασία.



Επίσης οι δύο ηγέτες εξέφρασαν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας «hot spots» σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τα «hot spots» αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισαν οι δύο ηγέτες.

Ο κ. Σίπιλα επισήμανε ότι η Φινλανδία θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, υποδεχόμενη περίπου 2.400 πρόσφυγες, δηλαδή όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα μέσα σε 2 ή 3 μέρες...



Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, θα απαιτηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει «ευρεία βοήθεια από την ΕΕ» ώστε να διαχειριστεί η ΕΕ την τεράστια εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών, εκχωρώντας έτσι τον έλεγχο των ανατολικών Ελληνικών συνόρων!

Έτσι, οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες, σύμφωνα με την συμφωνία της 14ης Σεπτεμβρίου, θα μένουν στην Ελλάδα και δεν θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς θα βρίσκονται σε ασφαλές έδαφος και δεν θα κινδυνεύουν.

Οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν στην Ελλάδα βοήθεια στην καταγραφή των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, αλλά όχι στην φιλοξενία τους. 



Βλέπουμε πως στα δύσκολα, οι Ευρωπαίοι απέχουν!
Θέλουν όμως να είναι σίγουροι ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη!

Ας μην ξεχνάμε πως την Δευτέρα η Ουγγαρία πέρασε νόμο που επιτρέπει στον στρατό τη χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και διχτυών, ενάντια στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες, ενώ έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και την Ρουμανία!

Επίσης, η Ουγγαρία κατηγορεί την Ελλάδα και την Κροατία, πως προωθούν τους παράνομους αλλοδαπούς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παραβαίνοντας τους κανόνες για αυτούς που ζητούν άσυλο, καθώς θα έπρεπε να τους κρατάνε στο έδαφός τους!

Επίσης, οι Κροάτες θα καλέσουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου να σταματήσει να προωθεί τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες προς την Κεντρική Ευρώπη.

Δυστυχώς, η δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των λαθρομεταναστών και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ είναι αδύνατη σε εθελοντική βάση, καθώς οι Ανατολικές κυρίως χώρες αντιδρούν άσχημα και πιέζουν τις χώρες υποδοχής (Ελλάδα και Ιταλία) να κρατάνε όλους τους παρανόμως εισερχόμενους.

Θα δεχτεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο ή θα πει επιτέλους στους Ευρωπαίους πως ΕΕ σημαίνει κοινές υποχρεώσεις και αναλογικό μοίρασμα των βαρών σε όλα τα προβλήματα;


Με πληροφορίες από τα:
http://www.ert.gr/a-merkel-i-ellada-den-bori-na-filaxi-moni-tis-ta-exoterika-sinora-tis-ee/

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/76c2dd9e-6111-11e5-9846-de406ccb37f2.html#axzz3mTzIYUvA

http://www.defencenet.gr/defence/20150922/defencenet/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου