Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα: υπέρ της ιδέας η Κριστίν Λαγκάρντ!

Μια παλιά ιδέα που είχε προωθήσει όσο μπορούσε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ήλθε εκ νέου στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Φεστιβάλ Ιδεών Άσπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Άσπεν του Κολοράντο, με συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία τέθηκε το σχετικό ερώτημα, είπε πως αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν διάφορα ζητήματα, όπως για τη διαφάνεια, την επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των χειρισμών κ.α.

Προφανώς είναι μια καλή ιδέα, καθώς θα φέρει έσοδα στην Ελληνική Οικονομία, αλλά θα βάλει και τέλος στα ευτράπελα που αντιμετωπίζει η ΔΟΕ κάθε 4 χρόνια με τα προβλήματα κατασκευής και οργάνωσης των αγώνων σε διαφορετική χώρα.

Την ερώτηση προς την Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Κίτι Μπουν, στη διάρκεια συζήτησης, την Κυριακή 26 Ιουνίου, με συντονίστρια την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν.

«Η Ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της χώρας και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή», είχε αναφέρει η κ. Μπουν.

«Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ. Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται η Ελληνική οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μόνιμη έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο που θα αναλάμβανε την εποπτεία, και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.

«Ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις. Νομίζω είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», είπε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς καταπληκτικούς αθλητές, υπενθυμίζοντας την Ελληνική αρχή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Όταν η συντονίστρια της συζήτησης, Τζέιν Χάρμαν, είπε πως η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν, Κίτι Μπουν, έχει μια εξαιρετική ιδέα για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε χαριτολογώντας: «Μπορώ ν’ ακούσω οποιαδήποτε παρόμοια ιδέα».

Δεν θα ήταν άσχημα αν όλα τα κράτη αποφάσιζαν να δημιουργήσουν τις υποδομές στην Ελλάδα για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Αν οι υποδομές απλώνονταν σε αρκετές πόλεις στην χώρα, τότε όχι μόνο κάθε 4 χρόνια, αλλά συνεχώς θα υπήρχε κίνηση κα έσοδα για την Ελλάδα, από τους αθλητές που θα χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις για προπόνηση και από τους επισκέπτες – τουρίστες. Συγχρόνως, θα εξέλειπε το «άγχος» με την κατασκευή των υποδομών σε διαφορετική χώρα και το αν θα είναι έτοιμες στην ώρα τους.

Η ιδέα θα έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά και να προωθηθεί, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα δεν θα αναλάβει το κόστος, αλλά τη διαχείριση των αγώνων.Με πληροφορίες από άρθρο του Αποστόλη Ζουπανιώτη για το ΚΥ.Π.Ε. και το mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου