Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Συμφωνία για συνεργασία στη Συρία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από το Λάος της Ασίας όπου βρίσκονται, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα στη Συρία, ώστε να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Νούσρα.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της πληροφόρησης ώστε να συντονιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα και να προστατευθούν οι λεγόμενοι μετριοπαθείς αντάρτες από τις επιθέσεις της Συριακής Αεροπορίας.

Ο Τζον Κέρι υπερασπίστηκε το σχέδιο συνεργασίας με τη Ρωσία, στο οποίο αντιτίθεται ο υπουργός άμυνας, Ας Κάρτερ και ο επικεφαλής των επιτελών, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως ελπίζει πως μέσα στον Αύγουστο οι δύο χώρες θα έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα, ενώ δεν θα επιτίθενται στη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες από τους ειδικούς, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία, κατέληξε ο Τζον Κέρι.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία, μετά τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα. Δήλωσε επίσης πως ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα διαχωρίσουν την θέση τους από τις τρομοκρατικές ομάδες και την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, όπως έχουν υποσχεθεί. Μάλιστα θα πρέπει οι ομάδες που πρόσκεινται στην μετριοπαθή αντιπολίτευση και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, να μην βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέληξε λέγοντας πως συζητήσανε για το τι πρέπει να γίνει ώστε η συμφωνία να εφαρμοστεί και να δράσει αποτελεσματικά η Ρωσική αεροπορία, η Αμερικανική αεροπορία και η Συμμαχία (κατά του Ισλαμικού Κράτους).

Εάν οι δύο υπερδυνάμεις συμφωνήσουν για το τι πρέπει να γίνει στη Συρία ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους και της ισλαμοτρομοκρατίας, τότε η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα γίνει ασφαλέστερη, ενώ σειρά θα πάρει ο … Σουλτάνος…



Με πληροφορίες από τα Reuters και TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου