Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Αποκάλυψη SZ: Θα συνεχίσει να λαμβάνει δισεκατομμύρια η Τουρκία από την ΕΕ, παρόλο που δημιουργείται η δικτατορία του Ερντογάν;

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προβαίνει σήμερα η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η Τουρκία συνεχίζει να λαμβάνει Ευρωπαϊκούς πόρους ως βοήθεια για την πορεία της προς ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, παρά τις μαζικές φυλακίσεις και εκκαθαρίσεις στον στρατό, τις απολύσεις στη δημόσια διοίκηση, τους πανεπιστημιακούς, τους εκπαιδευτικούς και την επιβολή καθεστώτος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, από το 2007 που ξεκίνησε η χορήγηση της βοήθειας, μέχρι το 2013, η Τουρκία πήρε από την ΕΕ 4,8 δισ. ευρώ! Μια Τουρκία που ανήκει στις G20, δηλαδή στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου!

Η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της για την Τουρκία, για το διάστημα 2014 - 2020 ακόμη 4,45 δισ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά δίνονται ως βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της κοινωνίας των πολιτών. Τι από τα προηγούμενα όμως προοδεύει στην Τουρκία;

Η αποκάλυψη προκάλεσε τη μήνη πολλών Γερμανών πολιτικών. Ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής βουλής Γιοχάνες Ζινγκχάμερ του Χριστιανοοινωνικού Κόμματος (CSU) έκανε λόγο για εμπαιγμό και ζήτησε να παγώσουν άμεσα αυτές οι πληρωμές.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα απολυταρχικό κράτος, άρα η ευρωπαϊκή βοήθεια αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα» δήλωσε ο Γιοχάνες Ζινγκχάμερ.

Η Süddeutsche Zeitung επικρίνει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «Συμμαχία στη μιζέρια». Ναι μεν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο γίνεται αναφορά στις αρχές της Δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και στην κυριαρχία του δικαίου, όμως δεν υπάρχουν μηχανισμοί προάσπισης αυτών των αξιών σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος του απομακρυνθεί από αυτές.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να συμφιλιωθεί τόσο εύκολα με τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τα δικτατορικά καθεστώτα μελών του όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία», επισημαίνεται στο άρθρο.

Στον διεθνή τύπο είναι διάχυτη η ανησυχία πως η Τουρκία ναι μεν γλύτωσε από την δικτατορία των στρατιωτικών, οδεύει όμως προς την δικτατορία του Ερντογάν.


Η Αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών…η Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου».

Οι Times του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου. Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν».

Η Γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος σε μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος. «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και ελάττωσης της δημοκρατίας της (όση υπήρχε).
Αυτό θα πρέπει να διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας όχι μόνο σε επιφυλακή, αλλά και πλήρως εξοπλισμένες, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Τώρα επίσης είναι η ευκαιρία να πιέσει η Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους της, ώστε να ανασάνουν οι πολίτες από την υπερφορολόγηση και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος για τους πολίτες και το κράτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου