Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Που οδηγούνται Τουρκία, Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ

Σημαντικές εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά και στα οικονομικά της Ελλάδας φέρνει το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν ισχυροποιείται στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό υπάρχει δυσαρέσκεια. Έτσι, η Ελλάδα ίσως επιτύχει ελάφρυνση του χρέους, καθώς η αποσταθεροποίησή της θα ήταν καταστροφική για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ας εξετάσουμε τα δεδομένα αναλυτικά και σύντομα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής για τους στασιαστές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας».

Διευκρίνισε όμως ότι «προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλείς των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη Βουλή».

«Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν. Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά. Υποφέρουν οπότε είναι πολύ ευαίσθητοι και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, ήρθε η αντίδραση από την Ευρώπη. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα στον Τούρκο Πρόεδρο πως «η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με τον στόχο της Άγκυρας για μελλοντική ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπός της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, κάλεσε τον Ερντογάν «να συμμορφωθεί με τις αρχές της αναλογικότητας και να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην αντίδραση του Τουρκικού κράτους έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος».

Ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ από τις Βρυξέλλες: «Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή τους προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων τονίζουν πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την ανησυχία της για τη σταθερότητα στην Τουρκία και πως «δεν είναι δυνατό μια χώρα με τη θανατική ποινή να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ».

Την προσοχή του Ερντογάν για το πώς θα προχωρήσει με το θέμα των συλληφθέντων επέστησε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Εμείς θα υποστηρίξουμε σίγουρα τη προσαγωγή των δραστών του πραξικοπήματος στη δικαιοσύνη, αλλά προειδοποιούμε ενάντια σε μία προσέγγιση που πηγαίνει πέρα από αυτό και τονίζουμε τη σημασία του δημοκρατικού κράτους». 


«Οι δράστες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή έτσι ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια», τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα απείλησε και με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, εάν η Τουρκική κυβέρνηση δεν σταματήσει τις συστηματικές εκκαθαρίσεις στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Το ΝΑΤΟ θα μετρήσει όλες τις πράξεις της Τουρκίας. Είναι φανερό πως πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και αυτό έγινε πάρα πολύ γρήγορα» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

«Turkey could fall foul of Nato's "requirement with respect to democracy" if it fails to uphold the rule of law in the wake of an attempted coup», the US Secretary of State John Kerry has warned.

Αυτή όμως η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου η θανατική ποινή ισχύει και εκτελείται κανονικά και αδιαλείπτως, παρά τις παγκόσμιες προτροπές για εγκατάλειψή της…

Στο μεταξύ, υπόνοιες ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία μπορεί να ήταν στημένο, ή σε γνώση του Ερντογάν που το άφησε να εξελιχθεί, ενώ ετοίμαζε την απάντηση, άφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

«Έχω την εντύπωση ότι στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιηθούν σε λίγες ώρες 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται, είναι πραγματικό επίτευγμα», σχολίασε σαρκαστικά ο Μάρτιν Σούλτς.

Σήμερα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου από την Αθήνα που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την Γερμανία, για άμεση ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και ειδικότερα μέσα στο φθινόπωρο.

Ο Τζακ Λιου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η αναδιάρθρωση του χρέους να είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών συνέδεσε την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την ανάγκη να προχωρήσει η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, καθώς η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος σύμμαχος, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν για κανένα λόγο αναταραχή στην Ελλάδα.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τζακ Λιου είπε ακριβώς τα ίδια και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα γεγονότα στην Τουρκία για να ενισχύσει το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ, ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπουν στερεές βάσεις στην Ελληνική οικονομία.

Ας ελπίσουμε πως το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας γεωπολιτικά, καθιστώντας την τον μόνο παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Έτσι θα «αναγκαστούν» οι δανειστές – τοκογλύφοι να ελαφρύνουν το υπέρογκο χρέος της χώρας, που προκλήθηκε και από δικά τους λάθη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου