Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Σε ετοιμότητα οι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις για επέμβαση στην Τουρκία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας (SAS και SFSG) ώστε να επέμβουν αμέσως στην Τουρκία και να φυγαδεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους, σε περίπτωση εκδήλωσης δεύτερου πραξικοπήματος.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today που μεταδίδει την είδηση, επικαλείται Βρετανικές εφημερίδες όπως η Daily Express και η Daily Star και Βρετανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε περίπτωση εκδήλωσης ενός δεύτερου πραξικοπήματος, η πιθανότητα του οποίου θεωρείται υψηλή, οι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, θα κληθούν να φυγαδεύσουν τους Βρετανούς τουρίστες από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας, καθώς και όσους διαβιούν μόνιμα στην χώρα.

Όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί, εάν εκδηλωθεί δεύτερο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, τότε η Τουρκία θα βαδίσει σε εμφύλιο πόλεμο και θα δημιουργηθεί μια βαθύτατη κρίση, καθώς οι τρείς από τις πέντε στρατιές που διαθέτει η Τουρκία, έλαβαν μέρος στο πρώτο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε βασανισμούς και βιασμούς των συλληφθέντων στρατιωτικών, ενώ το ΝΑΤΟ απείλησε την Τουρκία με αποβολή, εάν συνεχιστούν οι ακρότητες και υπάρξει υπέρβαση των ορίων.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλούσε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας κινδυνεύουν να διαρραγούν ανεπανόρθωτα, εάν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν στην Τουρκία τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ο υποκινητής του πραξικοπήματος και εχθρός του Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έγιναν λίγο πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου όπως δήλωσε, θα συζητήσει το θέμα εκτενώς με τους Αμερικανούς. Μάλιστα η Τουρκία προτίθεται να απομακρύνει κάποιους πρεσβευτές που θεωρεί πως σχετίζονται με το πραξικόπημα.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει την σχέση του Γκιουλέν με το πραξικόπημα, ώστε να συζητηθεί η πιθανότητα έκδοσής του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε και την ΕΕ, να μην απειλεί την Τουρκία, καθώς ο Ζαν Κλωντ Γούνκερ δήλωσε πως στην παρούσα κατάσταση, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ πριν περάσουν πολλά χρόνια, ιδίως εάν επαναφέρει την θανατική ποινή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου