Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Στη Συρία, η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη των Αδάνων του 1998

Η Τουρκία δεν εισέβαλε στην Συρία απρόσκλητη. Η Τουρκία εφάρμοσε την Συνθήκη των Αδάνων που υπέγραψε το 1998 με τη Συρία. Η Συνθήκη αυτή της δίνει το δικαίωμα της εισβολής, εάν απειλείται η εθνική της ασφάλεια από τους Κούρδους.

Πράγματι, στις 20 Οκτωβρίου 1998, στα Άδανα της Τουρκίας υπογράφηκε με τη Συρία η Συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η Συρία θα έπρεπε να φροντίσει να μην δημιουργούνται απειλές για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας από τους Κούρδους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία διατηρούσε το δικαίωμα επέμβασης στη Συρία.

Η Συνθήκη υπογράφηκε, καθώς οι δύο χώρες έφτασαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο, εξαιτίας των Κούρδων. Η Τουρκία ήθελε να εξαφανίσει από τα νότια σύνορά της τα παρακλάδια του PKK, που απειλούσαν την εθνική της ασφάλεια. Έτσι, απείλησε τη Συρία με πόλεμο, εάν αυτή δεν φρόντιζε να ελέγξει τους Κούρδους.

Το 1998, ο Μπασάρ Άσαντ είχε πει πως επέλεξε να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, παρά με τους Κούρδους. Έτσι, απέλασε τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλά Οτσαλάν, ο οποίος μετά από Ελληνική ανεπιτυχή παρέμβαση, στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 έπεσε στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων στη Κένυα.

Η Συνθήκη των Αδάνων ήρθε στο προσκήνιο στις 23 Ιανουαρίου του 2019, κατά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες είχαν αναφέρει κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, πως η Συνθήκη ήταν ακόμη εν ισχύ.

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Συνθήκης «η Συρία, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, δεν θα επιτρέπει καμία δραστηριότητα που προέρχεται από το έδαφος της και έχει σκοπό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας».

Όμως, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, υπήρξαν πολλές αναφορές που υποδείκνυαν πως η Συρία είχε αφήσει ελεύθερο το PKK στο έδαφος της, ενώ οι Συριακές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν δολοφονήσει τους μετριοπαθείς Κούρδους πολιτικούς, με αποτέλεσμα το PKK να κυριαρχήσει σε πολλές Κουρδικές περιοχές. Έτσι, η Τουρκία βρέθηκε στη δύσκολη θέση να δέχεται απειλές από το έδαφος της Συρίας από το YPG, το παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Οι απειλές προς την Τουρκία προέρχονται από το γεγονός πως οι Κούρδοι του YPG προχώρησαν σε προσπάθεια αυτονόμησης από την Συρία, με δημιουργία δικής τους κυβέρνησης, στην βορειοανατολική Συρία, στα πρότυπα των επιδιώξεων του Οτσαλάν.

Η αναφορά της Συνθήκης των Αδάνων κατά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, άναψε το πράσινο φως για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, κάτι που έκανε ευκολότερο η αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή.

Η αδυναμία της Συριακής κυβέρνησης να επιβάλλει την τάξη εντός των συνόρων της και η αδυναμία έκδοσης στην Τουρκία των ηγετών των Κούρδων του YPG και YPD που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, οδήγησε στη νόμιμη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Αδάνων. Αυτό υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

«Δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας προσκαλέσει στη Συρία. Το έχουμε ήδη πετύχει με την υπογραφή της Συνθήκης των Αδάνων το 1998. Η υπογραφή ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία, εάν υπάρξουν περίεργα γεγονότα, ενώ προβλέπεται η έκδοση στην Τουρκία των μελλών των αυτονομιστών τρομοκρατών» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επέμβαση στη Συρία βασίζεται στο δικαίωμα της άμυνας και της εξάλειψης της τρομοκρατίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επίσης, η Τουρκία υποστηρίζει πως βάσει της Συμφωνίας στην Αστάνα, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις για τη Συρία και βάσει αυτής της συμφωνίας και του δικαιώματος που απορρέει από αυτήν, προχώρησε στην επέμβαση στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί πως από τη στιγμή που το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, από το 2011, δεν μπορεί να επιβάλλει την τάξη και να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και τους «τρομοκράτες» του YPG/PKK στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, έχει το δικαίωμα επέμβασης για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στην Αστάνα. Μάλιστα, στις συνομιλίες στο Σότσι, η Ρωσία συμφώνησε στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

Όπως γίνεται σαφές, η Τουρκία φροντίζει να προωθεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο. Φροντίζει να υπογράφει συνθήκες, απειλώντας με πόλεμο την άλλη πλευρά. Οι συνθήκες την καθιστούν εγγυήτρια δύναμη, με αποτέλεσμα να αποκτά το δικαίωμα επέμβασης. Το έπραξε στην Κύπρο, το έπραξε στην Συρία. Είναι βέβαιο πως θα το πράξει και στο μέλλον, οπουδήποτε θεωρεί πως πλήττονται τα συμφέροντά της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από το Anadolu και το Arab News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου