Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Capital Economics: Ίσως να έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Η παγκοσμιοποίηση έχει κορυφωθεί. Μπορεί να ανακοπεί για την επόμενη δεκαετία, ενώ μια περίοδος από-παγκοσμιοποίησης είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, εάν κάτι τέτοιο γίνει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, δεν θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά θα μπορούσε να πάρει άσχημη τροπή, καθοδηγούμενη από την πολιτική.

Εάν ο εμπορικός πόλεμος αντιπροσωπεύει την στρατηγική απειλή της Κίνας προς τις ΗΠΑ, τότε κάποιας μορφής αποσύνδεση είναι αναπόφευκτη, που θα έχει δυσμενή επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Το τρέχον κύμα της παγκοσμιοποίησης, που φαίνεται στο αυξανόμενο εμπόριο, στη μεγάλη κίνηση κεφαλαίων και πληροφοριών, αυξάνεται από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου όπως το διαδίκτυο.

Όμως, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η ταυτόχρονη άνοδος των λαϊκιστικών κινημάτων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την παγκοσμιοποίηση.

Η άποψη του Capital Economics είναι πως ανεξάρτητα από τον εμπορικό πόλεμο, η παγκοσμιοποίηση έχει φτάσει στο μέγιστό της, κυρίως επειδή οι προηγμένες τεχνικές παραγωγής δεν εξαρτώνται από την εύρεση φθηνών εργατικών χεριών.

Η παγκοσμιοποίηση θα σταματήσει κατά την επόμενη δεκαετία και θα ξεκινήσει μια περίοδος από-παγκοσμιοποίησης. Έτσι, θα μειωθούν και οι διασυνοριακές ροές εμπορίου και κεφαλαίων, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εάν αυτό γίνει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, δεν θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά, εάν αυτό γίνει εξαιτίας της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, θα υπάρξει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη γραφική παράσταση που ακολουθεί, το πρώτο κύμα παγκοσμιοποίησης είχε αποτέλεσμα μια περίοδο από-παγκοσμιοποίησης. Το δεύτερο κύμα παγκοσμιοποίησης έληξε με μια περίοδο στασιμότητας. Μήπως σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου κύματος, οπότε θα δούμε την παγκοσμιοποίηση να σταματά ή να καταρρέει;


Η οικονομική παγκοσμιοποίηση ίσως να μην είναι κάτι κακό, καθώς η ροή κεφαλαίων και εμπορευμάτων παγκοσμίως, βοηθά την ανάπτυξη των χωρών. Όμως, η προσπάθεια κατάργησης των συνόρων, μέσω της μαζικής και ανεξέλεγκτης μετακίνησης πληθυσμών από τη μια ήπειρο στην άλλη, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οι μετανάστες δεν έχουν προσπαθήσει να ενσωματωθούν στις νέες χώρες που μετέβησαν. Οι μετανάστες αρνούνται να δεχτούν τον τρόπο ζωής των χωρών στις οποίες μετέβησαν παράνομα. Αντίθετα, προσπαθούν να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο ζωής στις χώρες που μετέβησαν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τις κοινωνίες της Ευρώπης, που βλέπουν να απειλείται ο τρόπος ζωής τους, οι συνήθειές τους, τα ήθη, τα έθιμα και οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Εάν δεν καταφέρουν οι μετανάστες να ενσωματωθούν στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, εάν δεν αποδεχτούν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες πολιτισμού, τότε είναι βέβαιο πως θα ζήσουμε έναν νέο άγριο πόλεμο στην Ευρώπη, έναν πόλεμο πολιτισμικό και θρησκευτικό, μεταξύ Ευρωπαίων και παράνομων μεταναστών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου