Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Κατάρριψη Ιταλικού και Αμερικανικού drone στη Λιβύη

Ένα Ιταλικό και ένα Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκαν στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις της Αφρικής ανακοίνωσαν πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης έπεσε την Πέμπτη κοντά στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης συλλογής πληροφοριών για τρομοκράτες.

Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως διενεργείται έρευνα για τους λόγους της πτώσης. Όπως έγινε γνωστό, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης γνώριζε για την πτήση του Αμερικανικού drone.

Την Τετάρτη, ένα Ιταλικό drone τύπου MQ-9 Reaper επίσης καταρρίφθηκε πάνω από τη Λιβύη. Όπως έγινε γνωστό, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης ήταν επίσης ενημερωμένη για την πτήση του Ιταλικού drone πάνω από τη χώρα.

Οι λόγοι της πτώσης του Ιταλικού drone δεν είναι ακόμη επίσημα γνωστοί, αλλά φαίνεται πως ο σκοπός του drone ήταν να παρακολουθεί τις διαδρομές που χρησιμοποιούν οι διακινητές των παράνομων μεταναστών. Πληροφορίες από τη Λιβύη αναφέρουν πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ θεώρησαν πως πρόκειται για Τουρκικό drone που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων της χώρας και γι’ αυτό το κατέρριψαν.

Στη Λιβύη διεξάγεται ένας σημαντικός πόλεμος μεταξύ drone από τις δυνάμεις του Haftar και του Al-Sarraj. Ο Haftar χρησιμοποιεί Κινεζικά οπλισμένα drone τύπου Wing Loong II που χειρίζονται ειδικοί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δυνάμεις του Al-Sarraj χρησιμοποιούν Τουρκικά οπλισμένα drone τύπου Bayraktar TB2 που χειρίζονται Τούρκοι ειδικοί.


Ο Χαφτάρ, με τη βοήθεια της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, προσπαθεί να ανατρέψει την επίσημη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αλ-Σαράι, που ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από τα New York Times και Defense News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου