Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Αμερικανική εταιρεία μέσω Βρετανίας έδωσε τεχνολογία στην Τουρκία για να φτιάξει οπλισμένα drone

Μια Αμερικανική εταιρεία που έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία προμήθευσε την Τουρκία με ευαίσθητη και σημαντική τεχνολογία για πυραύλους, ώστε να αναπτυχθούν τα Τουρκικά οπλισμένα drone.

Η Τουρκία παράκαμψε την απαγόρευση εξαγωγής Αμερικανικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τη βοήθεια ενός στοιχείου για πυραύλους που αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Η τεχνολογία αυτή επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει η αναδυόμενη δύναμη στη τεχνολογία των οπλισμένων drone και όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η τεχνολογία αυτή διαδίδεται επικίνδυνα.

Η κρίσιμη βοήθεια προήλθε από εργοστάσιο στο Brighton. Έτσι η Τουρκία έγινε η δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε οπλισμένα drone.

Τα Τουρκικά drone Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα οπλισμένα Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από Τουρκική εταιρεία, αλλά η τεχνολογία των πυραύλων τους προέρχεται από την Hornet, που σχεδιάστηκε και διατέθηκε από την εταιρεία EDO MBM Technology. Η τεχνολογία διατέθηκε στην Τουρκία το 2015.

Άρθρο από το 2015 δείχνει πως η Hornet διατέθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία των Bayraktar TB2 την κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξης του όπλου. Έτσι, η Τουρκική εταιρεία ανέπτυξε τελικά τους δικούς της πυραύλους.

Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει 86 οπλισμένα TB2 και ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες δυνάμεις στην χρήση drone παγκοσμίως. Το 2015, στον τομέα αυτό κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και λιγότερο η Βρετανία και το Ισραήλ. Σήμερα, σημαντικός κατασκευαστής και προμηθευτής drone είναι και η Κίνα.

Τα Τουρκικά TB2 χρησιμοποιούνται ευρέως και στη Λιβύη όπου υπερασπίζονται την κυβέρνηση της χώρας, ενάντια στα Κινεζικά drone που χειρίζονται τα ΗΑΕ για λογαριασμό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ήδη από το 2009 ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία James Jeffrey είχε προειδοποιήσει πως η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα για τεχνολογία ώστε να αναπτύξει τα δικά της drone που θα χρησιμοποιήσει κατά του ΡΚΚ.

Η Τουρκία προσπάθησε πολλές φορές να αγοράσει Αμερικανικά drone τύπου Predator, αλλά το Κογκρέσο αρνήθηκε. Έτσι, κατασκεύασε τα δικά της.

Η ανάπτυξη των Τουρκικών drone ξεκίνησε από τον Selçuk Bayraktar, πρώην διδακτορικό φοιτητή στο MIT των ΗΠΑ και στη συνέχεια γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν (παντρεύτηκε τη μικρή του κόρη Sümeyye).

Ο στόχος επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2015 όταν ο Bayraktar δοκίμασε με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο από το drone TB2.

Η επιτυχία ήρθε χάρη στη βοήθεια από το σύστημα Hornet, το σύστημα μεταφοράς των πυραύλων, που δόθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία EDO MBM. Το σύστημα περιλάμβανε «μικρο-πολεμοφόδια» μικρές και ελαφριές βόμβες, σχεδιασμένες να μην προσθέτουν υπερβολικό βάρος στο drone και ταυτόχρονα να είναι πιο θανάσιμες.

Πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο σύστημα υψηλότατης τεχνολογίας που θεωρείται ως το κρίσιμο συστατικό για τη σίγουρη και ασφαλή εκτόξευση των πυραύλων από το drone προς τις συντεταγμένες του στόχου.

Η πατέντα κατατέθηκε από την εταιρεία EDO στη Μεγάλη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία το 2015.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η εταιρεία EDO MBM ανήκει στην Αμερικανική εταιρεία L3 Harris, που είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αμυντικών συστημάτων. Επειδή όμως η EDO MBM εδρεύει στην Μεγάλη Βρετανία, υπόκειται στους Βρετανικούς νόμους και όχι στους Αμερικανικούς. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πουλά τεχνολογία σε όποιον επιθυμεί, ανεξάρτητα από το τι επιθυμούν οι ΗΠΑ.

Καμία από τις δύο εταιρείες (L3 Harris και Baykar) δεν δέχτηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στον Guardian.

Τα Τουρκικά drone Bayraktar TB2 μπορούν να πετάνε για 24 ώρες σε ύψος 7.300 μέτρων μεταφέροντας φορτίο 150 κιλών. Τα TB2 είναι καλά οπλισμένα και αποτελούν το καμάρι της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου