Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ο έρωτας των Γερμανών για την αιολική ενέργεια τελειώνει

Η Γερμανία γέμισε ανεμογεννήτριες. 30.000 υπάρχουν στην χώρα και πλέον δεν υπάρχει έδαφος για περισσότερες.

Η Γερμανία γέμισε ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να κόβονται δέντρα για να φτιαχτούν τσιμεντένιες βάσεις όπου θα τοποθετηθούν νέες ανεμογεννήτριες. Αυτό ενοχλεί πολλούς Γερμανούς που θεωρούν πως πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί Γερμανοί είναι αντίθετοι στο κόψιμο των δέντρων και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που φτάνουν τα 200 μέτρα σε ύψος, καθώς θα δημιουργήσουν προβλήματα στα πουλιά και θα διαταραχθούν τα υπόγεια ύδατα.

Η κατασκευή αιολικών πάρκων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία εξαιτίας των διαμαρτυριών πολλών κατοίκων. Ο κόσμος θεωρεί πως το κακό που γίνεται στη φύση υπερβαίνει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αιολική ενέργεια.

Μέσα στο 2019 τοποθετήθηκαν στη Γερμανία 150 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 514MW. Ο ετήσιος αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 80%.

Η Γερμανική κυβέρνηση θέλει μέχρι το 2030 να παράγεται ηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που να φτάνει το 65% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας, ώστε να μειωθούν τα παραγόμενα αέρια του θερμοκηπίου και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Για το σκοπό αυτό η Γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια ως το 2022 και τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα ως το 2038. Έτσι, χωρίς την τοποθέτηση περισσοτέρων ανεμογεννητριών, η Γερμανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς ενέργεια και ίσως αναγκαστεί να τροποποιήσει τις απαιτήσεις της για τους κλιματικούς στόχους.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 65%, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαθιστά κάθε χρόνο ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4GW, κάτι που με τα νέα δεδομένα φαίνεται αδύνατο.

Οι τοπικές κυβερνήσεις δεν δίνουν άδειες για νέες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν νέες ανεμογεννήτριες, ενώ όπου δόθηκαν, οι ντόπιοι εναντιώνονται με νύχια και με δόντια. Επίσης υπάρχουν και οι νόμοι για την προστασία της άγριας πανίδας.

Ο κόσμος δείχνει γενικά να υποστηρίζει τις ανεμογεννήτριες, αλλά τελικά εναντιώνεται. Ο νέος νόμος που υποχρεώνει τις ανεμογεννήτριες να εγκαθίστανται σε μεγάλες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, διαγράφει το 40% των διαθέσιμων εκτάσεων για την τοποθέτηση νέων.

Για να υλοποιηθεί η εγκατάσταση ενός νέου αιολικού πάρκου στη Γερμανία απαιτούνται 5 με 7 χρόνια. Αυτό θεωρείται κακό για τις τοπικές εταιρείες παραγωγής ανεμογεννητριών, που ανταγωνίζονται τις ξένες. Στις ΗΠΑ, χρειάζεται μόλις ένας χρόνος  για την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου.


Πλέον, στη Γερμανία δύσκολα χορηγούνται άδειες για αιολικά πάρκα και όταν χορηγούνται, υπάρχουν δικαστικές διαμάχες με τους ντόπιους που εναντιώνονται στην κατασκευή τους.

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ανάπτυξη ηλιακών πάρκων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα υπεράκτια πάρκα αντιμετωπίζουν κατασκευαστικά προβλήματα ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας μετά βίας αντέχει την ροή από τα αιολικά πάρκα της ενδοχώρας.

Φαίνεται πως η Γερμανία δεν κατάφερε να περάσει από τις πολλαπλές εναλλακτικές πηγές ενέργειας που διέθετε, στις ανανεώσιμες πηγές που θα επιτύγχαναν τους περιβαλλοντικούς στόχους με τον τρόπο που στοχευόταν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



1 σχόλιο: