Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με δικαστική του απόφαση αμφισβητεί την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο που βρίσκεται στην Καρλσρούη, θεωρεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν βρίσκεται πάνω από του νόμους κάθε χώρας. Το ζήτημα αναμένεται να δημιουργήσει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα, ειδικά στην περίπτωση που δικαστήρια και άλλων χωρών εκδώσουν παρόμοιες αποφάσεις.

Στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υποστηρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (European Court of Justice) υπερέβη την εντολή που του έχει δοθεί, όταν επικύρωσε το ευρωπαϊκό σύστημα έκδοσης ομολόγων που σχεδιάστηκε για την ανακούφιση της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζεται από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν σέβεται τους νόμους της Ένωσης.

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε πολλές καταγγελίες κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησε το 2015 και προοριζόταν να ενισχύσει την οικονομία και να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό προς το 2%. Δεν κάλυπτε όμως τις νέες πολιτικές της ΕΚΤ για τον κορωνοϊό.

Το Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα υπερέβαινε ​την εντολή της ΕΚΤ και ότι η Bundesbank θα πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εντός τριών μηνών, εκτός εάν η ΕΚΤ μπορέσει να αποδείξει την αναγκαιότητά του.

Στο πρόγραμμα πιστώνεται ότι κατάφερε να τερματίσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ωστόσο, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι πλημμύρισε τις αγορές με φθηνό χρήμα και ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να προβούν σε υπερβολικές δαπάνες.
 

Το Γερμανικό συνταγματικό Δικαστήριο λειτουργεί πάνω σε νομοθεσία που θεσπίστηκε το 1949 για να αποτρέψει την επιβολή εξουσίας στη Γερμανία από οποιονδήποτε άλλο, πέραν της Γερμανικής Κυβέρνησης, που δεν θα ήταν με κανένα τρόπο αρχηγική όπως οι Ναζί. Έτσι, πολλές φορές δεν έχει αναγνωρίζει τη Δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου πιθανότατα ανοίγει τον δρόμο και για τα Συνταγματικά Δικαστήρια άλλων χωρών, να αποφανθούν πως δεν αναγνωρίζουν την πλήρη κυριότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να θέσουν το Σύνταγμα κάθε χώρας πάνω από τις αποφάσεις του. Έτσι, πολλά θέματα, όπως οικονομίας και μετανάστευσης, ίσως δώσουν περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ.

Το ζήτημα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Είναι πιθανό τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αναδρομική νομοθεσία κατά των παραβιάσεων των Εθνικών νόμων από την ΕΕ, δηλαδή την τροποποίηση των υφιστάμενων συνθηκών, με μεγάλες συνέπειες.
 

Στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι το PSPP (Public Sector Purchase Program) της Bundesbank «επηρεάζει τον εμπορικό τραπεζικό τομέα μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων υψηλού κινδύνου στους ισολογισμούς του Ευρωσυστήματος, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την οικονομική κατάσταση των σχετικών τραπεζών και αυξάνει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του PSPP περιλαμβάνουν επιπλέον τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο σε όλους σχεδόν τους πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται τουλάχιστον έμμεσα, μεταξύ άλλων ως μέτοχοι, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ακινήτων, αποταμιευτές ή ασφαλιστές. Για παράδειγμα, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Επιπλέον, καθώς το PSPP μειώνει τα γενικά επιτόκια, επιτρέπει στις οικονομικά μη βιώσιμες εταιρείες να παραμείνουν στην αγορά. Τέλος, όσο περισσότερο συνεχίζεται το πρόγραμμα και όσο αυξάνεται ο συνολικός του όγκος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το Ευρωσύστημα να εξαρτάται από την πολιτική των κρατών μελών, καθώς δεν μπορεί πλέον απλά να τερματίσει και να αναιρέσει το πρόγραμμα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Γερμανική Βουλή έχουν καθήκον να λάβουν ενεργά μέτρα κατά του PSPP στην τρέχουσα μορφή του».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχτηκε καθόλου ευχάριστα την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου και κάνει λόγο για έναρξη νομικής δράσης κατά της Γερμανίας για παραβίαση των υποχρεώσεων κράτους μέλους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γερμανίδα Ursula von den Leyen δήλωσε:
«την τελευταία λέξη για τους νόμους της ΕΕ την έχει πάντα το Λουξεμβούργο (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Κανείς άλλος».
 

Σε γραπτή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι:
«Παρά την ανάλυση των λεπτομερειών της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σήμερα, επιβεβαιώνουμε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλα τα εθνικά δικαστήρια».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.


Με πληροφορίες από τα Remix News 1, Magyar Hirlap, Facts 4 EU και Remix News 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου