Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η Τουρκία θέλει μεγαλύτερο ρόλο για την Τουρκική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο

Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει η Τουρκική μειονότητα μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική ζωή του Κοσσυφοπεδίου, απαιτώντας να υπάρξει διογκωμένος αριθμός Τούρκων στην επερχόμενη απογραφή.

Μάλιστα, εάν δεν πετύχει τους στόχους της, η Τουρκία απειλεί με συνέπειες, σύμφωνα με συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Yavuz Selim Kiran.

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ένωση Κοσσοβάρων Φοιτητών της Τουρκίας, υποστήριξε πως στην απογραφή πληθυσμού του 2021 στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να καταγραφεί η πραγματικότητα (!) και προειδοποίησε για συνέπειες εάν τα αποτελέσματα της απογραφής δεν ικανοποιήσουν την Τουρκία (!) δηλαδή δείξουν μικρούς αριθμούς Τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν οι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί «δεν θα παραχθεί θετικό αποτέλεσμα για το Κοσσυφοπέδιο».

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο έγινε το 2011. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, παρόλο που είχε γίνει μποϋκοτάζ από τους Σέρβους και τους Ρομά. Τότε, η Τουρκική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο είχε καταγραφεί στο 1,08% του πληθυσμού, δηλαδή 18.738 άνθρωποι.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον λαό του Κοσσυφοπεδίου, τον οποίο θεωρούμε απογόνους των κατακτητών (σ.σ. Τούρκων). Αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Μαζί με τον Υπουργό μας (σ.σ. Τσαβούσογλου) και τον Πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν), βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αντιπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου» είπε ο Yavuz Selim Kiran.

Μάλιστα ο Υπουργός τόνισε πως Τουρκικές Υπηρεσίες και Κρατικά Ιδρύματα, στα οποία μετέχουν ακόμη και τζιχαντιστές, δρουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά από αίτηση του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Οι Υπηρεσίες και τα Ιδρύματα αυτά είναι υπεύθυνα για σχολεία του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζονται από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ διεξάγουν θρησκευτική και εθνικιστική προπαγάνδα.

Από το 2011, οι Τουρκικές Υπηρεσίες και τα Ιδρύματα αποκατέστησαν 30 θρησκευτικά ιδρύματα της Οθωμανικής περιόδου και έχτισαν 20 τζαμιά στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ υποστηρίζουν παραδοσιακά θρησκευτικά μουσουλμανικά σχολεία.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με την ΜΙΤ κατάφεραν να απαγάγουν 6 Τούρκους από το Κόσσοβο με την κατηγορία της σχέσης με Γκιουλενιστές, ενώ αλωνίζουν τη χώρα.

Η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια ανακαλύπτοντας ή στηρίζοντας Τουρκικές μειονότητες. Σκοπός της είναι η προβολή μιας μεγάλης Τουρκίας στα εδάφη που είχε κατακτήσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία με απώτερο σκοπό βέβαια τη δημιουργία της νέας Τουρκικής Αυτοκρατορίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου