Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Μέρκελ: Όχι στην πρόσκληση Τραμπ

Την άρνησή της να παραστεί στη σύνοδο των G-7 στις ΗΠΑ γνωστοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις Αμερικανικές πολιτικές και απαιτήσεις σε μια σειρά θεμάτων.

«Η Καγκελάριος της (Γερμανικής) Ομοσπονδίας ευχαριστεί τον Πρόεδρο Τραμπ για την πρόσκληση στην σύνοδο των G-7 στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την συνολική κατάσταση της πανδημίας, αδυνατεί να συμφωνήσει με την προσωπική της συμμετοχή σε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Φυσικά θα συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert.

Η άρνηση της Μέρκελ να αποδεχτεί την πρόσκληση του Τραμπ είναι η τελευταία εξέλιξη στη δύσκολη σχέση των δύο ηγετών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στη Γερμανία για πολλά θέματα, όπως το εμπορικό της πλεόνασμα και τη μη τήρηση των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ενοχλημένη για τη μονομερή δράση των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, από την κλιματική αλλαγή ως την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Σε τηλεφώνημα που είχαν οι δύο ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες, διαφώνησαν σε πολλά θέματα, όπως για το ΝΑΤΟ, τον υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις εταιρείες που τον κατασκευάζουν και τις σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα.

Η Αμερικανική κυβέρνηση επιθυμούσε να επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα μετά την πανδημία μέσω της συνόδου των G-7 στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν τους ξένους ηγέτες για την υγεία τους, λέγοντας πως θα τους προστατέψουν εξίσου καλά με τους Αμερικανούς πολιτικούς, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και μήνες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να είναι σφοδρά ενοχλημένος με τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και για τον λόγο αυτό την περασμένη Πέμπτη τηλεφώνησε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να παραστούν στη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου. Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραβρεθεί στην σύνοδο. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, όπως και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό. Από την πλευρά της Ιαπωνίας υπάρχουν κάποια θέματα σε σχέση με τον κορωνοϊό και την υποχρέωση για 14ήμερη καραντίνα όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού.

Πηγές από την Ευρώπη αναφέρουν πως η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου αντίθετη στο να παραβρεθεί στην Ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουνίου, λέγοντας πως δεν θεωρεί σωστό να ξεκινήσουν οι φυσικές επαφές των ηγετών πριν τον Ιούλιο, εξαιτίας της πανδημίας.

Κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες του G-7 φοβούνται πως η σύνοδος στην Ουάσιγκτον δεν έχει προετοιμαστεί καλά και πως ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να φωτογραφηθεί δίπλα στους ισχυρούς ηγέτες με σκοπό την προεκλογική του προβολή, προτάσσοντας τον εαυτό του ως τον ηγέτη που έφερε και πάλι την παγκόσμια οικονομία στην κανονικότητα.


Το βέβαιο είναι πως τα συμφέροντα των Δυτικών χωρών δεν ταυτίζονται πλέον. Η ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν αρκεί για να υπακούνε όλοι στις διαταγές των Αμερικανών. 

Από τις εξελίξεις αυτές θα πρέπει να παραδειγματίζονται ορισμένοι νέοι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι διατρανώνουν πως η χώρα τους είναι «δεδομένη και πιστή σύμμαχος». Αντί να κοιτάνε να εξυπηρετήσουν το Εθνικό συμφέρον της χώρας τους, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. 

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που διοικείται από την Γερμανία, δεν εξυπηρετούν έμπρακτα τα Εθνικά συμφέροντα της χώρας, δεν θα πρέπει να συμφωνούμε σε όλα, κάνοντας το «καλό παιδί»

Ο σοφός Ελληνικός λαός λέει πως «τον καλό, τον λένε και χαζό»...

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από το Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου