Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Σκληρή στάση κρατά η Σόφια έναντι των Σκοπίων

Η Βουλγαρία δεν θα ανεχθεί τα τερτίπια και την κλοπή της Ιστορίας από την Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζουν με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου ο Υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είχε δηλώσει πως «για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας για την κοινή ιστορία των δύο χωρών. Ελπίζω, ότι θα διαβάσουν καλά το μάθημα της ιστορίας, εφόσον σκοπεύουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν θα επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην ιστορία της Βουλγαρίας, εάν δηλαδή, δεν σταματήσει να την οικειοποιείται, να την παραποιεί και να την απορρίπτει. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν την ιστορία της Βουλγαρίας, να την αναφέρουν ως ιστορία της Βουλγαρίας και να μην προσπαθούν να την παραποιήσουν».

«Υπήρξατε μέρος ενός μεγάλου βουλγαρικού έθνους. Σήμερα, είστε ένα ξεχωριστό κράτος και θέλετε τη δική σας ταυτότητα. Δεν υπάρχει τίποτα επαίσχυντο στο γεγονός, ότι υπήρξατε μέρος του Βουλγαρικού πολιτισμού και της γλώσσας του. Δείτε τα παραδείγματα κάποιων άλλων χωρών: την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Γερμανία και την Αυστρία. Ντρέπεται κάποιος στην Αυστρία να πει ότι μιλάει Γερμανικά; Εάν τον ρωτήσει κάποιος «Ποιος είναι;» θα απαντήσει ότι είναι Αυστριακός και ζει σε μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, μιλάει όμως Γερμανικά και δεν ντρέπεται για αυτό», τόνισε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει το «βαλκανικό κόμπλεξ», ειδάλλως δεν θα καταφέρει τίποτα.

Στις αρχές Μαΐου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απευθυνόμενος προς τη Βόρεια Μακεδονία είχε πει πως «ναι, τους υποστηρίζουμε (σ.σ. για την ένταξη στην ΕΕ), επιμένουμε όμως στην (σ.σ. αναγνώριση) της Ιστορίας. Το έχουμε δηλώσει στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε στο επίπεδο της διπλωματίας. Εάν κάποιος αποκλίνει από τη Συμφωνία σε οποιοδήποτε κεφάλαιο, η Βουλγαρία δεν θα το δεχτεί. Επομένως, τους είπα ότι τα πάντα εξαρτώνται από εσάς. Έχουμε δηλώσει τους όρους μας για την ένταξή τους στην Ε.Ε. Δεν είναι εθελοντισμός: Αν κάτι δεν σας αρέσει, τότε δεν υπάρχει και πρόσκληση. Μήπως δεν τους υποστηρίξαμε; Ήμασταν οι πρώτοι που τους υποστηρίξαμε στο ΝΑΤΟ. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες; Τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε. Θα μπορούσα να τους δώσω μια αδελφική συμβουλή: Να μη θέσουν αδύνατες προϋποθέσεις απέναντί μας».

Ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντρέι Κοβάτσεφ, επίσης δήλωσε πως «η Βουλγαρία θα ασκήσει βέτο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν συνεχίσουν τις εργασίες τους οι Κοινές Επιτροπές των δύο χωρών για ιστορικά ζητήματα και δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τα αμφιλεγόμενα θέματα. Τα γεγονότα του παρελθόντος συνδέονται με την πραγματικότητα. Η δημιουργία μιας ψεύτικης και απολύτως απαράδεκτης ερμηνείας της ιστορίας από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να αποτελέσει βάση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να ενταχθεί (σ.σ. στην Ε.Ε.) με αλήθεια και όχι με παραποίηση. Απαιτείται πρόοδος στο ζήτημα της ιστορικής παραποίησης, σχετικά με τον Βούλγαρο Γκότσε Ντέλτσεφ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Προκαλεί εντύπωση η παραποίηση των ιστορικών πηγών και γεγονότων στα οποία βασίζεται η Συνθήκη Καλής Γειτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε και πάλι ο Βούλγαρος Υπουργός Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ αναφερόμενος στην εποχή του Τίτο και της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας πως «έχω ξεκαθαρίσει ότι τέτοιο κόλπο δεν θα περάσει. Αν νομίζετε ότι είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία όπως τη φαντάζεστε εσείς, δηλαδή κάτι ανάμεσα στα επιστημονικά σας κατασκευάσματα και τα ψέματα που συγκεντρώνετε εδώ και χρόνια και στα δικά μας ιστορικά γεγονότα, τότε σας απαντώ ρητά ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αν νομίζετε ότι κάποιος θα μας πιέσει και θα φοβηθούμε, να ξέρετε ότι δεν θα συμβεί. Εσείς έχετε συνηθίσει τα Γιουγκοσλαβικά κόλπα στο Βελιγράδι. Εκεί θα μπορούσατε να κουνήσετε τα οπίσθιά σας, να σηκώσετε λίγο και τη φούστα και κάποιες φορές να προσποιηθείτε ότι είστε θυμωμένοι, και με αυτό τον τρόπο θα περάσει το δικό σας. Πάνε όμως αυτοί οι καιροί. Όσο μαλώνουν με τους γείτονές τους –και είμαστε τελικά ένας λαός σε δύο χώρες–, σε 15 με 20 χρόνια, ίσως προκύψει το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους ως μειονότητα στη χώρα τους, επειδή οι Αλβανοί θα γίνουν πλειοψηφία».

Απορίας άξιο αποτελεί το γεγονός πως ενώ όλος ο μορφωμένος πλανήτης γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ποια είναι η Ιστορία του, πως κατασκευάστηκε και από ποιον, πως συστηματικά επί 70 χρόνια προπαγανδίζεται πως είναι δήθεν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, πως δήθεν μιλούν Μακεδονική γλώσσα και ταυτόχρονα προπαγανδίζουν πως δήθεν είναι δική τους μέρος της Βουλγαρικής Ιστορίας, κανένας δεν τόλμησε να θέσει ορθά κοφτά το όριο και να απαιτήσει την οριστική διακοπή της κλοπής της Ελληνικής και της Βουλγαρικής Ιστορίας από τους Σλάβους που ομιλούν Βουλγαρική διάλεκτο και ζουν στην (κακώς) επονομαζόμενη πλέον Βόρεια Μακεδονία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Διαβάστε επίσης:
Μαύρα σύννεφα πάνω από τα Σκόπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου