Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ανένδοτοι οι Σκοπιανοί: η γλώσσα μας είναι η «Μακεδονική»

Ο επικεφαλής της κοινής ιστορικής επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται καν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν αποτελεί προαπαιτούμενο η εγκατάλειψη της «Μακεδονικής» γλώσσας.

Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής της κοινής επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας, Dragi Gjorgiev, αποδεικνύοντας την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί οι Σλάβοι της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως είπε στο Kanal 5 η ένταση μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για θέματα ταυτότητας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την περαιτέρω εργασία της επιτροπής, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Republika.

Σύμφωνα με τον Γκιόργκιεφ, οι θέσεις της Βουλγαρίας αυξάνουν τη δυσπιστία στη Βόρεια Μακεδονία προς τη Βουλγαρία και τη βουλγαρική πολιτική, διότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο έργο της επιτροπής.

«Κατά τη γνώμη μου, η Βόρεια Μακεδονία με απόλυτο τρόπο δεν θα πρέπει να συζητά και να θέτει τη γλώσσα στο τραπέζι. Είναι ένα απόλυτο ερώτημα, η πραγματικότητα και η ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, και η Βόρεια Μακεδονία δεν θα πρέπει να ανοίξει καθόλου το θέμα ή να το διατηρήσει ανοιχτό. Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είναι αυτές οι δύο γλώσσες (σ.σ. Βουλγαρική και Βορειομακεδονική), ανεξάρτητα από το ότι δεν χρειαζόμαστε μεταφραστές όταν μιλάμε με τους Βούλγαρους, πρόκειται για δύο γλώσσες και από αυτή την άποψη με απόλυτο τρόπο δεν πρέπει να επιτρέπεται συζήτηση για τη μακεδονική γλώσσα. Το θέμα έχει κλείσει» είπε ο Dragi Gjorgiev.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο η Βουλγαρία είχε θέσει σκληρές απαιτήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία.

Μία απαίτηση ήταν και η εγκατάλειψη της αξίωσης ύπαρξης «Μακεδονικής» γλώσσας από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το θέμα διαβάστε ολοκληρωμένα στο άρθρο του cosmostatus με τίτλο:
Σκληρές απαιτήσεις από τη Βουλγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



1 σχόλιο:

  1. Αυτή τη στιγμή, αν εξαιρέσουμε τη σερβία, στα βαλκάνια είμαστε οι μόνη χώρα που πάνω της μπορεί να στηριχθούν τα σκόπια. Αφού έτσι ή αλλίως είμαστε σε μάχη οπισθοφυλακών στην υλοποίηση της συνθήκης των πρεσπών, γιατί να μην προσπαθήσουμε να γίνουμε το στήριγμά τους και έτσι να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα οφέλη και να προλάβουμε την Τουρκία που διεισδύει, από το να τους κοντράρουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή