Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Μάχες στη Συρία και πίεση από την Ρωσία στην Τουρκία

Αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες αποκλείουν την πιθανότητα η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ιντλίμπ της Συρίας να μετατραπεί σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, καθώς δεν υπερβαίνει τα όρια.


Όμως, ποια είναι τα όρια αυτά και από ποιον έχουν τεθεί;

Στη βορειοδυτική Συρία σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των αντιπολιτευόμενων ομάδων (ή και συμμοριών κατ’ άλλους) που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι μάχες ανήκουν στις περιοχές αποκλιμάκωσης που υποτίθεται ελέγχουν οι Ρωσικές και οι Τουρκικές δυνάμεις, μετά την συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2020.

Σφοδροί βομβαρδισμοί γίνονται εκατέρωθεν στην νότια Ιντλίμπ, στην Γκαμπ Πλέιν, στη Χάμα, ακόμη και στην Λαττάκεια.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως οι Ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις δραστηριότητές τους στην βορειοδυτική Συρία, υποστηρίζοντας πως πολεμούν τρομοκράτες, αλλά πιθανότατα ασκούν πίεση στην Τουρκία, μετά την εγκαθίδρυση νέων Τουρκικών βάσεων νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4.

Η δημιουργία των νέων βάσεων, ουσιαστικά σε περιοχές που δεν προβλέπεται, τις φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς οι βάσεις αυτές δεν αποτελούν πλέον παρατηρητήρια, αλλά προκεχωρημένες πολεμικές βάσεις.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Συριακές δυνάμεις είναι αδύνατο να ελέγξουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4, παρόλο που αποτελεί κοινή φιλοδοξία των Ρώσων και της Συριακής κυβέρνησης, μετά τον έλεγχο της Τζαμπάλ αλ Αρμπάιν και του ό,τι απέμεινε από τις Σαχσαμπό και Ζαβίγια.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις κοντινές περιοχές της Αΐν Ισσά, αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου η πίεση που ασκεί η Τουρκία στη Ρωσία ισοφαρίζεται από την πίεση που ασκεί η Ρωσία στην Τουρκία στην Ζαβίγια.

Η πιθανότητα γενικευμένης επίθεσης από τις δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 δεν μοιάζει πιθανή, καθώς η Ρωσία επιθυμεί μόνο να ασκεί πίεση στη Τουρκία ώστε να υποχωρήσει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς η Τουρκία είναι σημαντικότερη για τη Ρωσία από τον έλεγχο της Ιντλίμπ.

Η πίεση που θα ασκήσει η Ρωσία ίσως περιλαμβάνει την απαίτηση να εγκαταλείψουν οι αντάρτες τον αυτοκινητόδρομο Λαττάκειας – Χαλεπίου, ειδικά μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι κοινές ομάδες περιπολιών Τουρκίας – Ρωσίας.

Φαίνεται πως οι Ρώσοι προειδοποιούν την Τουρκία να απομακρυνθεί από την όποια συμφωνία με τη Δύση και ιδίως τους Αμερικανούς, καθώς οι δηλώσεις του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου δείχνουν επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και της Δύσης, κάτι που δεν ευχαριστεί τη Ρωσία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από North Press Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου