Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πείσματα και κατηγορίες κατά πάντων από τους Τούρκους πολιτικούς

Η επιθετική ρητορική των Τούρκων πολιτικών έχει σταματήσει να εκπλήσσει όσους παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις τους. Δεν παύουν όμως να είναι προκλητικότατες.


«Το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι δηλώσεις του Λίβυου αξιωματούχου θα πρέπει να προβληματίσουν έντονα την Αθήνα και το Κάιρο, καθώς το παντελώς παράνομο και δίχως στοιχειώδη λογική μνημόνιο μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει την οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέα φραστική επίθεση και πρόκληση κατά της Ελλάδας, που δείχνει πανικό:
«Πρέπει να δουν πως από την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο Ελληνικός λαός. Επίσης, η Ελλάδα προσπαθεί τα προβλήματά της με την Τουρκία να τα μετατρέψει σε προβλήματα ΕΕ – Τουρκίας όπως και ΗΠΑ – Τουρκίας. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό. Δεν έχει καμία πρακτική αξία. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα εδάφη, στα ύδατα κανενός. Όμως δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι, ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα όπως και στην Κύπρο».

Ο Χουλουσί Ακάρ απευθύνθηκε και στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις λόγω S-400:
«Η επιβολή μερικών κυρώσεων στην Τουρκία, ειδικά για το F-35 εξαιτίας των S-400 δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας. Οι S-400 είναι αμυντικό σύστημα και χρησιμοποιείται κατά απειλών όταν χρειάζεται. Οι S-400 δεν μπορούν να βλάψουν κανέναν, εάν δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία».

Αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέο παιχνίδι εντυπώσεων, κατηγορώντας τους Έλληνες για το αδιέξοδο στην Κύπρο:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν λέμε κάτι άλλο από την δίκαιη διανομή της ενέργειας. Δεν θέλουν. Λέμε να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τούρκων, όμως ενώ σε επίπεδο αρχών το αποδέχονται, δεν το βλέπουμε στην πράξη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι θέλει να κατασκευάσει «με πείσμα» την νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης για να παρακαμφθούν τα στενά του Βοσπόρου, ένα έργο που κοστολογήθηκε στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά με αμφίβολες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Ολοκληρώθηκαν όλες οι τεχνικές μελέτες της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Θα την κατασκευάσουμε με πείσμα!» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου