Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία

Τον Σεπτέμβριο του 2021 σχεδιάζει η Λευκορωσία να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία για να βοηθήσει τη Ρωσία να ασφαλίσει την περιοχή.


Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Institute for the Study of War, που επικαλείται ομάδα βετεράνων του στρατού της Λευκορωσίας.

Οι Λευκορώσοι στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στη Ρωσία υπολογίζονται σε 600 και θα έχουν σκοπό την διατήρηση της ειρήνης μέσω περιπολιών και την υποστήριξη των Ρωσικών δυνάμεων που ήδη βρίσκονται στη Συρία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σχόλια επί του θέματος από το Μινσκ ή τη Μόσχα, αλλά την 1η Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας αναφέρθηκε γενικόλογα στην «αναζήτηση νέων κατευθύνσεων» στις δραστηριότητες διατήρησης της ειρήνης.

Η Μόσχα έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να βρει συμμάχους για την Συρία στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά δεν είχε υπάρξει επιτυχία. Μόνο η Αρμενία είχε στείλει μια δύναμη του μηχανικού της στο Χαλέπι το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκορωσία προσφέρει 2000 δολάρια το μήνα στους μισθοφόρους που θα αναπτυχθούν στη Συρία.

Η ανάπτυξη δυνάμεων από τη Λευκορωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ρώσους να ασφαλίσουν τις θέσεις τους στην κεντρική Συρία και να εξασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές.

Οι Ρωσικές δυνάμεις, μαζί με τις Συριακές, από τις 19 Ιανουαρίου διεξάγουν επιχειρήσεις στον άξονα Deir ez Zour – Palmyra, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Στην περιοχή αυτή θα ήταν πολύ χρήσιμη η παρουσία των δυνάμεων από τη Λευκορωσία.

Η ανάπτυξη δυνάμεων από τη Λευκορωσία στη Συρία εξυπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας για νομιμοποίηση της παρέμβασής της, στο πνεύμα διεθνούς παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος, την ολοκλήρωση των σχέσεων του Ρωσικού και του Λευκορωσικού στρατού και την αύξηση της επιρροής του Ρωσίας στην Λευκορωσία.

Η Ρωσία είχε προσπαθήσει να εμπλέξει τη Λευκορωσία στην κρίση με την Ουκρανία και να χρησιμοποιήσει τον στρατό της ως ειρηνευτική δύναμη. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό τότε. Τώρα, εάν η Λευκορωσία στείλει στρατεύματα στη Συρία, η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν στρατιωτικό ειρηνευτικό μηχανισμό υπό τον ΟΗΕ, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου