Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί ξεχάστηκαν οι Γερμανικές αποζημιώσεις;

Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τον Α' και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη δεκαετία. Η Ελληνική Βουλή αποφάσισε πως το θέμα είναι ανοιχτό και η Γερμανία πρέπει να πληρώσει.


Η Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο στις 4 Ιουνίου του 2019 επέδωσε ρηματική διακοίνωση προς το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας την απόφαση της Ελληνικής  βουλής, που απαιτούσε από τη Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τους Α’ και Β’ Παγκοσμίους Πολέμους, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου.

Το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στις 18 Οκτωβρίου 2019 στον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, την επίσημη απάντηση της Γερμανίας, όπου ανακοινωνόταν ότι «δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις».

Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «η νομική θέση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ως έχει. Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων νομικά έχει ρυθμιστεί οριστικά. Επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτε».

Δηλαδή, η Γερμανία παραμένει στην πάγια θέση της, ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων νομικά και πολιτικά ρυθμίστηκε οριστικά το 1990, όταν υπογράφηκε η «Συμφωνία 2 + 4» για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Οι υποστηρίζουν ότι αν δώσουν πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, τότε όλα τα πρώην κατεχόμενα κράτη της Ευρώπης θα ζητήσουν αποζημιώσεις και θα είναι αδύνατο να ξεπληρώσουν. Ήδη η Πολωνία ζητά 800 δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι πήρανε από τις κατεχόμενες χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου «φόρους  κατοχής», όπως πλήρωναν οι κατεχόμενες χώρες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Επίσης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «συμβουλεύουν» την Ελλάδα να πάρει πρώτα αποζημιώσεις από τους Τούρκους, που δυνάστευαν την Ελλάδα για 400 χρόνια και μετά να ζητήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία, που κατέκτησε την Ελλάδα μόνο για 4 χρόνια…

Οι αιτιάσεις των Γερμανών για την εποχή της Τουρκοκρατίας είναι βέβαια αστείες, καθώς τότε δεν υφίστατο το Ελληνικό κράτος. Η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Κατά την διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία, που υφίσταται και σήμερα με την ίδια μορφή, κατέκτησε την Ελλάδα, που υφίσταται και σήμερα με την ίδια μορφή. Επομένως, δεν ευσταθούν οι Γερμανικές αστειότητες και η Γερμανία υποχρεούται να αποζημιώσει την Ελλάδα.

Αρχικά, θα πρέπει να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο, που παραμένει μια εμπορική πράξη, που αναγνώρισαν και οι Ναζί, αρχίζοντας να το αποπληρώνουν στα τέλη του πολέμου.

Σύμφωνα  με το Νομικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κράτους, το δάνειο αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 11 δισεκατομμύρια Ευρώ. Έτσι, προκρίνεται η άποψη, να απαιτηθούν αυτά τα χρήματα από τους Γερμανούς, ως συμψηφισμός - αποπληρωμή του χρέους.

Η απορία που πλανάται εδώ και δεκαετίες σε σχέση με τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, είναι γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ξεκαθαρίσει νομικά και με επιχειρήματα προς τον Ελληνικό λαό, την άρνησή τους να απαιτήσουν μεθοδικά από την Γερμανία να αποπληρώσει τα χρέη της;

Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποσιωπήσει το θέμα πλήρως, καλυπτόμενη πίσω από τα προβλήματα με την Τουρκία και την πανδημία με τον covid-19.

Μια σοβαρή όμως χώρα, συνεχίζει να «τρέχει» όλα τα θέματα που την ενδιαφέρουν και θα αποβούν σε όφελος του λαού της.

Εκτός και αν έχουν υπάρξει μυστικές συμφωνίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποτελούν τον τρόπο διακυβέρνησης της Ελλάδας κατά τον 21 αιώνα.

Επιβάλλεται η άμεση διεκδίκηση της αποπληρωμής από τη Γερμανία του Κατοχικού Δανείου και στη συνέχεια η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου