Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Αλς: Ελληνικά πλοία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή η ύπαρξη μιας Ελληνικής Εταιρείας η οποία σχεδιάζει πολεμικά πλοία κατάλληλα για τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού.


Η εταιρεία ALS Naval Ship Designs έχει σχεδιάσει 7 διαφορετικά πλοία για να διαλέξει το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, με μήκος από 65 ως 140 μέτρα!

Στην εταιρεία συμμετέχουν Έλληνες ναυπηγοί, πρώην στρατιωτικοί και μηχανικοί.

Στο CosmoStatus είχαμε γράψει για την εταιρεία το 2018, όταν ξεκίνησε η σοβαρή συζήτηση για την απόκτηση νέων σύγχρονων πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την ΠΤΗΣΗ για την ναυπήγηση της Ελληνικής κορβέτας πολλαπλών ρόλων Αλς 90, προς αντικατάσταση των παλιών φρεγατών τύπου S.

Τα πλεονεκτήματα της κορβέτας Αλς 90 είναι ότι έχει αναπτυχθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, είναι φθηνή στην κατασκευή της (το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ), θα χρησιμοποιήσει όπλα από τις φρεγάτες S που θα αποσυρθούν και καινούρια που δεν είναι απαγορευτικό το κόστος αγοράς, ενώ θα ναυπηγηθούν σε Ελληνικά ναυπηγεία, καθώς το μήκος τους (90 μέτρα) δεν είναι απαγορευτικό για τα ναυπηγεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το πλοίο θα έχει εκτόπισμα περίπου 2000 τόνων, ενώ θα εξοπλιστεί με σύστημα CMS (Combat Management System) επιλογής του Πολεμικού Ναυτικού (TACTICOS, CMS330, 9LV, SETIS ή οποιοδήποτε άλλο), ένα προηγμένο ραντάρ 3D επιπέδου SMART-S MK2 ή NS100. Μεγάλο μέρος των όπλων θα προέρχεται από τις φρεγάτες S που θα αποσυρθούν (OtoMelara 76mm, Phalanx, Harpoon, κλπ), ενώ ο οπλισμός θα συμπληρωθεί με Mk41 (1,2 ή 3 κυψέλες), σόναρ τρόπιδας, συρόμενο σόναρ, αντιπυραυλικό σύστημα RAM, αλλά και ηλεκτρονικά αντίμετρα ECM/ESM. Στο πλοίο θα μπορεί να φιλοξενηθεί ελικόπτερο μεγέθους MH-60R και μέχρι 18 άτομα των ειδικών δυνάμεων.

Η κορβέτα Αλς 90 είναι ένα πλοίο κλάσης μεταξύ των πυραυλακάτων και των φρεγατών, ικανή να επιχειρεί με υψηλή επιβιωσιμότητα σε ανοικτές και κλειστές θάλασσες, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε όλη τη δυνητική Ελληνική ΑΟΖ.

Πρόκειται για πλοίο χαμηλότερου κόστους χρήσης συγκριτικά με τις φρεγάτες, ενώ απαιτεί λιγότερο πλήρωμα. Τα οπλικά του συστήματα θα είναι σύγχρονα και με μεγάλη δύναμη πυρός.

Στην Δομή Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτή εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται η απόκτηση 6 κορβετών, πρόγραμμα το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή των δικών της πολεμικών πλοίων, Ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης, με σκοπό την βέλτιστη προοπτική ανανέωσης του Ελληνικού στόλου με σύγχρονα πλοία, με απεριόριστο χρονικό ορίζοντα από την στιγμή που ο έλεγχος και η μετεξέλιξη των πλοίων θα είναι σε ελληνικά χέρια και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις μελλοντικές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι θα αναστηθεί και η εθνική μας αμυντική βιομηχανία, που εδώ και μια δεκαετία αργοπεθαίνει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της αδιαφορίας του Ελληνικού κράτους να την στηρίξει προμηθεύοντας τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με Ελληνικά όπλα.

Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι θα εξετάσουν σοβαρά την πρόταση της ALS Naval Ship Designs, θα την στηρίξουν και θα την υλοποιήσουν, ώστε να ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως οι ένοπλες δυνάμεις και η Πατρίδα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου