Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας – Συρίας: μηδέν εις το τετράγωνο

Οι προσπάθειες των διαφόρων φιλικών χωρών προς την Τουρκία και την Συρία, για την αποκατάσταση των σχέσεων, δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς η κατοχή εδαφών της Συρίας από την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.


Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ είπε στο Κοινοβούλιο ότι οι πρόσφατες προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων δεν απέδωσαν, παρά τις προσπάθειες άλλων συμμαχικών χωρών, αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Cradle.

«Οι πρωτοβουλίες δεν απέφεραν αποτελέσματα άξια αναφοράς, παρά τη σοβαρότητα και τη γνήσια διάθεση των μεσολαβητών» είπε ο Άσαντ, αναφερόμενος στη Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ.

«Η λύση είναι η διαφάνεια. Η αποκατάσταση των σχέσεων απαιτεί την απόσυρση των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή των σχέσεων» τόνισε ο Άσαντ, προφανώς αναφερόμενος στην κατοχή μεγάλου τμήματος της Συρίας από τον Τουρκικό στρατό, με το πρόσχημα της εξάλειψης της «τρομοκρατίας», δηλαδή των κούρδων.

«Η Συρία τονίζει συνεχώς την αναγκαιότητα της αποχώρησης της Τουρκίας από τα εδάφη που κατέχει και να σταματήσει την υποστήριξή της στην τρομοκρατία» τόνισε ο Μπασάρ Άσαντ.

«Δεν είναι σωστό αυτό που ανακοινώθηκε από ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους πρόσφατα, ότι είπε η Συρία ότι εάν δεν υπάρξει αποχώρηση δεν θα συναντηθεί με τους Τούρκους. Αυτή η συζήτηση απέχει πολύ από την πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Σύριος Πρόεδρος.

Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στον Άσαντ για πιθανές συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων. Ο Άσαντ δήλωσε αργότερα τον ίδιο μήνα, ότι ήταν ανοιχτός να συναντήσει τον Ερντογάν, αλλά αυτό εξαρτιόταν από το «περιεχόμενο» της συνάντησης, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδαφών της Συρίας από την Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Άσαντ και προσπαθεί να διευκολύνει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για την αποκατάσταση των δεσμών. Το Ιράκ συνέβαλε επίσης στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων. Όμως η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των πληρεξουσίων της στη Συρία.

«Δεν αλλάζουμε τη θέση μας σχετικά με τη αντιπολίτευση της Συρίας. Οι σχέσεις της Συριακής αντιπολίτευσης με το καθεστώς βασίζονται στη δική τους ελεύθερη απόφαση, στη δική τους ελεύθερη επιλογή» ​​είπε ο Χακάν Φιντάν, ενώ αναγνώρισε ότι αυτές οι ομάδες μάχονται μαζί με τον Τουρκικό στρατό.

«Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε αυτή τη θυσία… Αποκλείεται να ξεχάσουμε αυτές τις θυσίες και να απογοητεύσουμε» πρόσθεσε ο Φιντάν.

Τουρκική εφημερίδα είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν και ο Άσαντ θα μπορούσαν να συναντηθούν μέσα στον Αύγουστο, αλλά ένας Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας με το πρόσχημα της καταπολέμησης των (Κουρδικών) Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσαν λόγω της υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ για την αλλαγή στο καθεστώς της Συρίας το 2011. Η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) παρείχε όπλα, χρηματοδότηση και εκπαίδευση σε εξτρεμιστές μισθοφόρους που διεξάγουν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και του Μετώπου Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Μετά από χρόνια πολέμου, ο Τουρκικός στρατός κατέλαβε μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το 2016, το 2018 και το 2019 και συνεχίζει να υποστηρίζει Συριακές ομάδες μισθοφόρων που αποτελούνται από πρώην μέλη του FSA, της Nusra και του ISIS.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου