Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Γιατί η Τουρκία δεν θα πρέπει να πάρει ποτέ F-35

Μήπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Άντονι Μπλίνκεν επαναφέρουν την συμφωνία με την Τουρκία για τα F-35; Αφήστε τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσουν προτεραιότητα στου ευσεβείς πόθους έναντι της στρατηγικής πραγματικότητας.


Του Michael Rubin για το National Security Journal
Μετάφραση CosmoStatus


Μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να μην αγοράσει το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35. Το ζήτημα δεν ήταν απλώς ένα εμπορικό θέμα αλλά μάλλον η ακεραιότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ. Η ενσωμάτωση των S-400 στην αεράμυνα της Τουρκίας θα έκανε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ευάλωτες. Ακόμα κι αν η Τουρκία έβαζε τείχος προστασίας στους S-400, το σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέποντας στους Τούρκους ή άλλες εχθρικές δυνάμεις να εξασκηθούν στον εντοπισμό του Αμερικανικού stealth αεροσκάφους.

Ως μέρος της απερίσκεπτης προσέγγισης του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η προσφορά στον Τούρκο ηγέτη αναβαθμίσεις για τα F-16 και καινούρια F-16, με αντάλλαγμα την άρση του de facto βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η έκκληση του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου να ζητήσουν την υπερψήφιση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν επαίσχυντη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φαινομενική κίνηση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35, που αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, είναι περίεργη για τρεις επιπλέον λόγους.

Σημείωση CosmoStatus:
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία «παζαρεύει» με τις ΗΠΑ την πλήρη αποθήκευση των S-400 με αντάλλαγμα την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Μάλιστα γίνεται λόγος για 20 αεροσκάφη F-35A και 20 αεροσκάφη F-35B που είναι κάθετης απογείωσης / προσγείωσης, ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται από τα αεροπλανοφόρα της Τουρκίας.


Πρώτον, η Τουρκία δεν κρύβει την επιθυμία της να δημιουργήσει τη δική της εγχώρια βιομηχανία όπλων και δεν διστάζει να αντιγράψει την τεχνολογία που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ο κορυφαίος μεγιστάνας όπλων της Τουρκίας. Το ανεπίσημο Τουρκικό λόμπι που «κατοικεί» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επηρεάζει τις δεξαμενές σκέψης στην Ουάσιγκτον, μπορεί να προσπαθεί να υποβαθμίσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.

Δεύτερον, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα F-16 μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρώθηκε η πώληση των F-16, ο Ερντογάν αύξησε την επιθετικότητά του. Σήμερα, η Τουρκία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία, εφαρμόζοντας την αντικουρδική εκστρατεία εθνοκάθαρσης. Ο βομβαρδισμός του Ιράκ από Τουρκικά F-16 προκάλεσε δασικές πυρκαγιές. Στις 23 Αυγούστου, ένα Τουρκικό drone σκότωσε δύο δημοσιογράφους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, λίγο έξω από την πόλη Σουλεϊμάνι. Πιο πρόσφατα, Τουρκικά πλοία παρενόχλησαν ένα Ιταλικό πλοίο που τοποθετούσε καλώδιο για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων Κύπρου και Κρήτης. Ενώ η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε τα F-16 της σ' αυτές τις επιχειρήσεις, ενισχύθηκε η αίσθηση της αποτροπής της Τουρκίας και ο Ερντογάν πίστεψε ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα.

Τέλος, η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Η υποστήριξή της στη Χαμάς έχει αυξηθεί. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γονατίσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφορά σήμερα, μεταξύ της παροχής προηγμένων όπλων στην Τουρκία και της προσφοράς στο Ιράν των ίδιων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα καθεστώτα θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, αν όχι στα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών.

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Φλέικ καυχιέται για τον ρόλο του στην εξασφάλιση των F-16 στην Τουρκία και φαίνεται να αγνοεί την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς, καθώς υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στη Γάζα. Η έλλειψη αυτοκριτικής και αναγνώρισης της ζημιάς που προκαλεί τώρα η Τουρκία στην περιοχή, είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Με αυτή την ανεκτικότητα των ΗΠΑ προς την Τουρκία, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν έχει επιδεινωθεί και ότι η Τουρκία πλέον επιταχύνει τις προσπάθειές της να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια, στην καταδίωξη των ισλαμιστών, της Ρωσίας και του Ιράν.

Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκαν στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα βελτιώσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Όμως ισχύει το αντίθετο. Αντί να αναγνωριστεί το λάθος, σήμερα η Τουρκία ίσως να βρίσκεται πριν την απόκτηση ακόμη πιο προηγμένων όπλων.

Σε αυτήν την ανατρεπτική εποχή, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν κάτι κοινό: Ο καθένας απεχθάνεται τα ψέματα και να εμπαίζεται από τον Λευκό Οίκο και, στην περίπτωση του Σάλιβαν, από αμφίβολης αξίας συμβούλους με αχαλίνωτη δύναμη κατά την περίοδο αποχώρησης του Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο θα πρέπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να τους ξεκαθαρίσει: Δεν μπορεί να δοθούν F-35 στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα οι Τούρκοι και οι υποτελείς τους από το Αζερμπαϊτζάν ξοδεύουν σε δημόσιες σχέσεις, στις εταιρείες λόμπι της Ουάσιγκτον, τα πανεπιστήμια και τις δεξαμενές σκέψης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου