Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ από τον Οκτώβριο, λόγω του πολέμου στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία δεν πρέπει να εμπλέκεται με το Ισραήλ ως εταίρο μέχρι να τερματιστεί η σύγκρουση, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Ισραήλ έχει την ιδιότητα του εταίρου του ΝΑΤΟ και έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη συμμαχία και ορισμένα από τα μέλη της, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που προκλήθηκε από την επίθεση της παλαιστινιακής (τρομοκρατικής) ομάδας της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Τουρκία, προσπαθούσε να διορθώσει τις επί χρόνια τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ. Από τότε, η Άγκυρα ασκεί σφοδρή κριτική για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία θεωρεί ότι ισοδυναμεί με γενοκτονία και έχει σταματήσει κάθε διμερές εμπόριο. Επίσης, η Τουρκία έχει επικρίνει πολλούς δυτικούς συμμάχους για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει ασκήσει βέτο σε όλες τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των κοινών συναντήσεων και ασκήσεων, θεωρώντας τη «σφαγή» των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ ως παραβίαση των ιδρυτικών αρχών του ΝΑΤΟ.

Έρευνα του ΟΗΕ τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα. Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών αμάχων. Το Ισραήλ απορρίπτει την έρευνα και υποστηρίζει ότι η επιχείρηση στη Γάζα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 40.000 ανθρώπων, στοχεύει στην εξάλειψη της Χαμάς.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μπλοκάρει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει ή να προωθήσει την αλληλεπίδρασή του με το ΝΑΤΟ μέχρι να τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς πιστεύει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι δεν είναι δυνατόν για το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Ισραήλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προέτρεψε τη συμμαχία να εκδιώξει την Τουρκία από τους κόλπους της, επειδή ο Ερντογάν απείλησε να εισβάλλει στο Ισραήλ, όπως έκανε στο παρελθόν στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, κατά πόσο θεωρούν ακόμη οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και κυρίως οι Αμερικανοί, ότι η Τουρκία αποτελεί πραγματικό σύμμαχο και εταίρο που μοιράζεται τις αξίες και τα ιδανικά του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να παραμείνει με κάθε κόστος μέλος της συμμαχίας;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου