Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Η Λιβύη κατέθεσε στον ΟΗΕ χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της ως την Κρήτη!

Όταν δεν ασκείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, τότε έρχεται κάποιος άλλος και εκμεταλλεύεται την απραξία σου.


Η διαχρονική έλλειψη αποφασιστικότητας από την Ελλάδα για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας (UNCLOS), με οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ακόμη και χωρίς την συναίνεση των γειτονικών κρατών, έχει ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή των δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία και την Λιβύη.

Η Λιβύη, που υποτίθεται συζητά με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, για την εξεύρεση λύσης στην οριοθέτηση ΑΟΖ, προχώρησε σε νέα ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με κατάθεση χάρτη για την υφαλοκρηπίδα της, που αγνοεί πλήρως την Κρήτη.

Η Λιβύη, προφανώς καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας, παραβλέπει την ύπαρξη της Κρήτης και οριοθετεί από την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ακριβώς κάνει και η Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό φυσικά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, που ορίζει ότι τα νησιά έχουν δική τους ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η Λιβύη κατέθεσε έγγραφο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της στην Μεσόγειο, μαζί με λεπτομερή χάρτη και ζητά την ενημέρωση των μελών του ΟΗΕ. Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο.

Η Λιβύη υποστηρίζει ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και υποστηρίζει επίσης ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

«Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 27 Νοεμβρίου 2019. Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεννόησης έχει κατατεθεί στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού Χάρτη από τις 11 Δεκεμβρίου 2019 και αποτελεί μια δίκαιη λύση που επιτεύχθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Λιβύη θεωρεί τη Συμφωνία του 2020 μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών άκυρη και ανυπόστατη, καθώς δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως με την αρχή της δικαιοσύνης. Οι απόπειρες της Ελλάδας και της Αιγύπτου να καθορίσουν και να εκδώσουν άδειες για δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων αντίστοιχα το 2014 και το 2021, και πιο πρόσφατα τον Απρίλιο του 2024, καθώς και η έγκριση από την Ελλάδα εξερεύνησης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες και γεωτρήσεις στις εν λόγω αποκαλούμενες υπεράκτιες περιοχές αδειοδότησης από τις 26 Νοεμβρίου 2022, αγνοώντας πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης και κατά σοβαρή παραβίαση των καθιερωμένων κανόνων και πρακτικών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ακτές».

«Ορισμένες περιοχές στο νότιο τμήμα του Ελληνικού χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου (MSP) παραβιάζουν τη Λιβυκή υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η Λιβύη έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». 

Επίσης η Λιβύη μιλά για μονομερή ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για συμφωνία με την Ιταλία.

«Η Ελλάδα ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος στις 17 Απριλίου 2025 μέσω της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Ελλάδος, Αρ. Φύλλου: 59 της ίδιας ημέρας, η οποία επεκτείνεται εντός της υφαλοκρηπίδας του Κράτους της Λιβύης, όπου η Λιβύη έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τα νότια σύνορα της μονομερώς ανακηρυχθείσας Ελληνικής ΑΟΖ δεν βρίσκονται σε ίση απόσταση από τις κύριες ακτές της Λιβύης και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, το νότιο τμήμα της ανακηρυχθείσας ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος είναι παράνομο, στο μέτρο που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης στη σχετική θαλάσσια περιοχή και παραβιάζει τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο Θάλασσα
».

Μετά από αυτό, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία καθοδηγεί πλήρως την Λιβύη και επιδιώκει να αμφισβητήσει πλήρως με διάφορες προφάσεις και στρεβλώσεις του Διεθνούς Δικαίου την δυνητική Ελληνική ΑΟΖ, όταν επιτέλους αποφασίσει το Ελληνικό κράτος να καταθέσει τα όριά της στον ΟΗΕ.

Η Λιβύη αναφέρει την υποτιθέμενη πρόθεσή της για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, αλλά αυτό θα σημάνει την αποδοχή από την Ελλάδα του παράλογου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δυστυχώς η ατολμία τιμωρείται. Εδώ και 20 χρόνια κάποιοι φωνάζουν και λένε για το δικαίωμα της Ελλάδας στην μονομερή οριοθέτηση ΑΟΖ βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και σύμφωνα με τον χάρτη της Σεβίλλης που δικαιώνει την Ελλάδα, όχι για τις διεκδικήσεις της, αλλά για τα δικαιώματά της και έχει δημοσιοποιηθεί από την ΕΕ.

Όμως η ΕΕ αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από 2 χώρες τρίτες χώρες. Η ΕΕ αντί να στείλει την λαλίστατη για άλλα θέματα Κάγια Κάλας, στην Τουρκία και την Λιβύη και να απαιτήσει από τις 2 χώρες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και να σταματήσουν να καταπατούν τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αδιαφορεί πλήρως. Είναι απασχολημένη με την δήθεν Ρωσική απειλή κατά της Ευρώπης και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ.

Επομένως, για ποια αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής δήθεν Ένωσης μιλάμε; Μόνο η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να ακολουθεί κυρώσεις σε χώρες που δεν την έχουν βλάψει και θα ζημιώνεται η οικονομία της; Πότε θα υπάρξει σθεναρή στάση από την ΕΕ κατά της Τουρκίας και της Λιβύης που απειλούν και καταπατούν τα δικαιώματα 2 κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου; 

Αυτό που απομένει να δούμε είναι η αντίδραση της Chevron, η οποία έχει ενδιαφερθεί για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και βορείως της Λιβύης. Εάν η Chevron ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο, οι θέσεις της Ελλάδας ενισχύονται. Στις 10 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις παραχωρήσεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο, θα φανεί εάν η Chevron ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο ή όχι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Καθημερινή 1, Καθημερινή 2 και Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου