Το Κάιρο ανησυχεί ότι εάν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει την συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας, θα προκληθεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν και να εμποδίσουν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης να επικυρώσει το μνημόνιο με την Τουρκία, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι στο Middle East Eye.
Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο Middle East Eye εχθές Τετάρτη ότι το Κάιρο ανησυχεί για το εάν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία αρχικά υπεγράφη από την αντίπαλη δυτική κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν.
Δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Middle East Eye ότι ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί έθεσε το θέμα της Αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, ήδη από τον Ιούνιο.
Δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπούλος είπε ότι θα καλούσε τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για να συζητήσουν το θέμα.
Το Middle East Eye επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών για λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Αρκετά Λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης θα μπορούσε να επικυρώσει τη συμφωνία του 2019 εντός των προσεχών εβδομάδων, η οποία θα αναγνώριζε την αξίωση της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε ένα ευρύ τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, ελέγχεται de facto από τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο έχουν υποστηρίξει διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από το 2011, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Ο 81χρονος Χαφτάρ, με διπλή υπηκοότητα Λιβύης και ΗΠΑ, ασκεί σημαντική εξουσία στην ανατολική Λιβύη και στα μέσα του 2019 ξεκίνησε μια αποτυχημένη τελικά προσπάθεια να ανατρέψει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη.
Τότε, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την Τουρκία ως τον κύριο υποστηρικτή της, υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Άγκυρα, η οποία προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών παραγόντων. Η Ελλάδα αντέδρασε στη συμφωνία υπογράφοντας τη δική της με την Αίγυπτο.
Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης αρχικά αντιτάχθηκε στη συμφωνία, αλλά τους τελευταίους μήνες και παρά την έντονη άσκηση πίεσης από την Αθήνα και το Κάιρο, ο Χαφτάρ φαίνεται να είναι κοντά στην έγκριση της συμφωνίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ταξιδέψει στη Βεγγάζη στις 6 Ιουλίου και την Τρίπολη στις 15 Ιουλίου, για να συζητήσει το θέμα, όπως και τις αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών από την Λιβύη στην Κρήτη.
Πηγές δήλωσαν στο Middle East Eye ότι το Κάιρο είναι επιφυλακτικό σε αλλαγή του status quo στη θαλάσσια διαμάχη.
Τον Ιούνιο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO για τη διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο σε τέσσερα θαλάσσια τεμάχια, τα οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ενδέχεται να παραβιάζουν την ΑΟΖ της Αιγύπτου.
Η στροφή της Ανατολικής Λιβύης στο ζήτημα αυτό αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη μετατόπιση στην περιοχή, όπου τα παλιά ιδεολογικά ρήγματα που καθόριζαν τις συγκρούσεις μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 εξαφανίζονται.
Αφού έστειλε όπλα, μισθοφόρους και στρατιώτες για να πολεμήσει τον στρατό του Χαφτάρ, η Τουρκία έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον πρώην εχθρό της. Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας φιλοξένησε τρεις στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τον αποκαλούμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ τον Ιούνιο και ο νεότερος γιος του Χαφτάρ, Σαντάμ, επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Απρίλιο μετά την επίσκεψή του στο Κατάρ.
Πηγές δήλωσαν στο Middle East Eye ότι οι αυξανόμενες επαφές του Σαντάμ Χαφτάρ με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων του στρατιωτικού τομέα, είχαν ενοχλήσει την Αίγυπτο.
Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας Λίβυος αξιωματούχος δήλωσαν ότι η Αίγυπτος πίστευε ότι ο Σαντάμ ήταν υπεύθυνος για μια διασυνοριακή επιδρομή στο Σουδάν και ότι οι μαχητές του είχαν βοηθήσει τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εναντίον του Σουδανικού στρατού.
Παρόλο που η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, και οι δύο υποστηρίζουν τον Σουδανικό στρατό στον αγώνα του εναντίον των RSF που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ.
Η Αίγυπτος έχει μεγάλα συμφέροντα στη Λιβύη και μοιράζονται μια τεράστια συνοριογραμμή μήκους 1115 χιλιομέτρων.
Πριν λίγες ημέρες, ο Σίσι φιλοξένησε τον Χαλίφα και τον Σαντάμ Χαφτάρ στο Ελ Αλαμέιν για να συζητήσουν για την ασφάλεια των συνόρων.
Ενώ η Λιβύη παραμένει διχασμένη με συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών, γενικά δεν έχουν γίνει σημαντικές μάχες.
Η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί καλούς δεσμούς με την οικογένεια Χαφτάρ και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χαφτάρ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των μαχών στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, το Middle East Eye αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Σαντάμ συναντήθηκε με τον Μπούλος στην Ουάσινγκτον και συζήτησε για την περιφερειακή ασφάλεια με ανώτερους αξιωματικούς των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είχε την απαραίτητη παρουσία στην Λιβύη από το 2019 ως σήμερα. Με εξαίρεση την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, που μάλλον δεν απέφερε κάτι ιδιαίτερο, η Αθήνα δεν φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της κυρίως στην Βεγγάζη και το Τομπρούκ.
Άνθρωποι όπως ο Χαφτάρ, στην μετά Καντάφι εποχή, αναζητούν ανταλλάγματα και συντάσσονται με όποιον τα προσφέρει. Η Αθήνα, διά των αποφοίτων του Χάρβαρντ και των άλλων γνωστών Πανεπιστημίων που ασκούν την διακυβέρνηση, δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν συνδιαλέγεται με βορειοευρωπαίους, αλλά με Άραβες. Ο Ερντογάν το έχει αντιληφθεί καθώς και ο ίδιος είναι της ίδια νοοτροπίας, δηλαδή της συνδιαλλαγής (αλισβερσίσι). Γι' αυτό βγαίνει κερδισμένος έναντι των Ευρωπαίων και Ελλήνων τζιτζιφιόγκων.
Η Ελληνική διπλωματία, έχει συνεννοηθεί με την φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο του Προέδρου Αλ Σίσι;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου