Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Ανεξάρτητα από τους S-400, μη δώσετε τα F-35 στην Τουρκία

Ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία εγκαταλείψει ποτέ τους S-400, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να της δώσουν οι ΗΠΑ τα F-35.


Των Bradley Bowman και Sinan Ciddi για το Breaking Defense
Μετάφραση CosmoStatus 


Ο Τόμας Μπαράκ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, άφησε να εννοηθεί την περασμένη Κυριακή ότι το αδιέξοδο με την Ουάσινγκτον σχετικά με την προμήθεια του Ρωσικού συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα θα μπορούσε να επιλυθεί σύντομα.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση του μαχητικού αεροσκάφους F-35 από την Τουρκία. Τα σχόλια του Μπαράκ έρχονται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τον Μάρτιο, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν υποστηρίξουν την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία για δύο λόγους: έναν πρακτικό και έναν ηθικό.

Πρακτικά, η απόκτηση του F-35 από την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει τους εχθρούς της Αμερικής στην απόκτηση πληροφοριών σχετικά με το μαχητικό αεροσκάφος, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν Αμερικανούς και τους συμμάχους τους σε μελλοντικές συγκρούσεις. Και ηθικά, η Τουρκία έχει ταχθεί στο πλευρό της Χαμάς από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ - και είναι δίκαιο να αμφισβητήσουμε αν θέλουμε μια τέτοια ηγεσία οπλισμένη με το κορυφαίο Αμερικανικό αεροπλάνο.

Το F-35, ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες και αισθητήρες που το καθιστούν κεντρικό στοιχείο της Αμερικανικής ασφάλειας και οποιασδήποτε μελλοντικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών πετούν παραλλαγές του F-35 και περίπου 19 συμμαχικά έθνη χρησιμοποιούν ή θα προμηθευτούν το F-35.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν ήθελε το F-35 και βρισκόταν στη διαδικασία προμήθειάς του. Αλλά αφού απέρριψε προσφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση του Αμερικανικής κατασκευής συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot στην Άγκυρα, ο Ερντογάν αποφάσισε να προμηθευτεί το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, η Ουάσιγκτον δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35 το 2019.

Ο λόγος που η κατοχή από την Τουρκία τόσο των S-400 όσο και των F-35 είναι επικίνδυνη είναι ότι τα δύο συστήματα που λειτουργούν σε τακτική γειτνίαση μεταξύ τους ή δικτυωμένα, θα επέτρεπαν στη Μόσχα να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες χρήσιμες για την κατάρριψη των F-35 που πετούν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Ο Ερντογάν θα μπορούσε είτε να δώσει τις πληροφορίες στη Μόσχα, είτε οι Ρώσοι στην Τουρκία θα μπορούσαν να τις αποκτήσουν.

Αν συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν η Μόσχα μοιραστεί ευαίσθητες τεχνολογικές λεπτομέρειες σχετικά με το F-35 με το Πεκίνο, την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ.

Αν αυτό σας φαίνεται απίθανο, σκεφτείτε ότι η Ρωσία φέρεται να έστειλε στο Ιράν Αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Javelin και Stinger που κατέλαβε στην Ουκρανία, ώστε η Τεχεράνη να μπορέσει να μελετήσει τα Αμερικανικά συστήματα με σκοπό την καταστολή τους σε μάχη ή/και την αντιγραφή τους για τον Ιρανικό στρατό.

Πράγματι, ο Πούτιν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από το Πεκίνο, την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ για τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Ποιος καλύτερος τρόπος για να ανταποδώσει ο Πούτιν την εύνοια από το να παρέχει στα άλλα μέλη του «άξονα των επιτιθέμενων» πληροφορίες χρήσιμες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την κατάρριψη των F-35;

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τους Αμερικανούς, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους που χειρίζονται το F-35. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες πιλότων, ακόμη και σε αποτυχημένες αποστολές.

Θα πίστευε κανείς ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα καθιστούσαν την ιδέα νεκρή κατά την άφιξη στην Ουάσιγκτον, αλλά η Άγκυρα φαίνεται απτόητη.

Το κύριο εμπόδιο στην προσπάθεια του Ερντογάν να αποκτήσει το F-35 είναι το άρθρο 1245 του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας για το Οικονομικό Έτος 2020, το οποίο απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, εκτός και εάν οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών βεβαιώσουν γραπτώς σε κύριες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Τουρκία «δεν κατέχει πλέον» το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400, έχει δεσμευτεί να μην αποδεχτεί την παράδοση του συστήματος στο μέλλον και δεν έχει προμηθευτεί άλλο αμυντικό εξοπλισμό από το Κρεμλίνο που θα έθετε σε κίνδυνο τις δυνατότητες του F-35.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον πιθανότατα είναι πρόθυμοι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση Τραμπ κάνοντάς την να πιστέψει ότι η μεταφορά των F-35 είναι προς το Αμερικανικό συμφέρον και να πείσουν το Κογκρέσο να αναθεωρήσει το Άρθρο 1245. 

Το πρώτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια κυνική πιστοποίηση προς το Κογκρέσο, και το δεύτερο πιθανότατα συνεπάγεται τροποποίηση του νόμου για τη διαγραφή ή την αναθεώρηση της ενοχλητικής λέξης «κατοχή» στο Αμερικανικό δίκαιο, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να διατηρήσει τους S-400 με κάποια μορφή και να γίνει εκ νέου δεκτή στο πρόγραμμα F-35.

Άλλωστε, πρόθυμος να μην αναστατώσει τον Πούτιν, ο Ερντογάν έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις προς την Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ουκρανία ή ακόμα και να τους στείλει πίσω στη Μόσχα. 

Γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μια καταιγίδα λόμπινγκ από τον Ερντογάν που θα επικεντρωθεί στα μέλη του Κογκρέσου που ηγούνται των ενόπλων δυνάμεων και των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων και που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γερουσιαστές Ρότζερ Γουίκερ (Ρεπουμπλικανός-Μισισιπής), Τζακ Ριντ (Δημοκρατικός-Ρόουντ Άιλαντ), Τζέιμς Ρις (Ρεπουμπλικανός-Αϊντάχο) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατική-Νιου Χάμσαϊρ), καθώς και οι βουλευτές Μάικ Ρότζερς (Ρεπουμπλικανός-Αλαμπάμα), Άνταμ Σμιθ (Δημοκρατικός-Ουάσινγκτον), Μπράιαν Μαστ (Ρεπουμπλικανός-Φλόριντα) και Γκρέγκορι Μικς (Δημοκρατικός-Νέα Υόρκη).

Ωστόσο, ακόμη και αν ο νόμος τροποποιηθεί ή η Άγκυρα απαλλαγεί από όλα τους S-400, η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να δώσει στην Τουρκία τα F-35.

Αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Αφού η Χαμάς εξαπέλυσε την φρικτή τρομοκρατική της επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, θα πίστευε κανείς ότι ο σύμμαχος των ΗΠΑ Τουρκία, θα τερμάτιζε την ζεστή σχέση της με την τρομοκρατική οργάνωση. Αντ' αυτού, ο Ερντογάν αγκάλιασε ακόμη πιο στενά τη Χαμάς, συνεχίζοντας την πολιτική και οικονομική υποστήριξη σε μια τρομοκρατική ομάδα που έχει δολοφονήσει Αμερικανούς και τους έχει κρατήσει ομήρους και είναι αφοσιωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ.

Αφού η τρομοκρατική οργάνωση διέπραξε τη χειρότερη δολοφονία Εβραίων σε μια μέρα, μετά το Ολοκαύτωμα, ο Ερντογάν επαίνεσε τη Χαμάς και ενίσχυσε τους δεσμούς της με την ηγεσία της. Φιλοξένησε πρώην ανώτερα στελέχη όπως ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο Χαλέντ Μασάλ και ο Σαλέχ αλ-Αρούρι, παρέχοντάς τους Τουρκικά διαβατήρια και ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία. Όταν ο Χανίγιε δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2024, ο Ερντογάν κήρυξε εθνική ημέρα πένθους και διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις Τουρκικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Βεβαίως, η Τουρκία υπήρξε σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν, αλλά η Άγκυρα έχει χάσει τον δρόμο της υπό την ισλαμιστική ηγεσία του Ερντογάν.

Συνεπώς, πριν υποστηρίξουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους δύο ερωτήματα: 
Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Ερντογάν ότι θα διασφαλίσει ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με το F-35 δεν θα φτάσουν στη Μόσχα, το Πεκίνο, την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ; 
Θα πρέπει ένας σύμμαχος της Χαμάς να έχει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Αμερικής; 

Μια ειλικρινής εξέταση αυτών των ερωτημάτων καθιστά σαφές ένα πράγμα: θα ήταν σοβαρό λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να αποκτήσει το F-35.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου