Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της στην Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και την πρόθεσή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ότι είναι άδικο να μην επιτρέπεται και σε άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά, εννοώντας την Τουρκία, η οποία έχει βαλθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μέσω των τριών πυρηνικών εργοστασίων που σκοπεύει να κατασκευάσει, όπως το Ιράν, το οποίο τελικά βομβάρδισαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του, άσκησε κριτική στην Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, αποκαλώντας την δομικά άδικη, ενώ αναρωτήθηκε γιατί την υπέγραψε εξαρχής η Τουρκία;
«Όταν διάβασα για πρώτη φορά το κείμενο της Συνθήκης αναρωτήθηκα: Πώς συμφώνησαν αυτοί που το υπέγραψαν; Είναι ουσιαστικά ένα έγγραφο όπου τα μη πυρηνικά κράτη αποδέχονται επ' αόριστον την στρατιωτική ανωτερότητα των πυρηνικά οπλισμένων εθνών» είπε ο Χακάν Φιντάν.
Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων τέθηκε σε ισχύ το 1970 και βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
1. την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων,
2. την προώθηση του αφοπλισμού,
3. τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια βάσει διεθνών εγγυήσεων.
Η Τουρκία υπέγραψε τη συνθήκη στις 28 Ιανουαρίου 1969 και την επικύρωσε στις 17 Απριλίου 1980. Παρόλο που 191 κράτη είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, ο Φιντάν υποστήριξε ότι μόνο ο πρώτος πυλώνας εφαρμόζεται ουσιαστικά.
Ο Φιντάν κατηγόρησε τη συνθήκη ότι εδραιώνει μια στρατηγική ανισορροπία αναγνωρίζοντας επίσημα 5 κράτη με πυρηνικά όπλα - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - τα οποία κατέχουν μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό, είπε, δημιουργεί «δομική αδικία» και κλειδώνει μια ιεραρχία εξουσίας.
«Τα πέντε κράτη με πυρηνικά όπλα δεν έχουν κάνει ουσιαστικά βήματα προς τον αφοπλισμό. Ούτε έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους να βοηθήσουν άλλους στην ανάπτυξη ειρηνικών πυρηνικών δυνατοτήτων. Αυτή η ανισορροπία δημιουργεί απογοήτευση και στρατηγική ανισότητα» είπε ο Χακάν Φιντάν.
Τόνισε επίσης ότι η υπόσχεση της συνθήκης για αφοπλισμό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ρητορική. «Δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Το σύστημα βασίζεται στην ιδέα ότι μερικές χώρες διατηρούν τις πυρηνικές τους δυνατότητες, ενώ οι υπόλοιπες αποδέχονται τη στρατηγική τους κατωτερότητα».
Ο Φιντάν επέκτεινε την κριτική του πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, εστιάζοντας σε αυτό που περιέγραψε ως εγγενή ακαμψία μεταξύ των αναγνωρισμένων κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα της συνθήκης.
«Στο τρέχον γεωπολιτικό κλίμα, είναι σχεδόν αδύνατο για τις 5 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα πραγματικής στρατηγικής σημασίας. Αλλά υπάρχει πάντα ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν: να μην επιτραπεί σε μια έκτη χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» τόνισε.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρά τον πυλώνα αφοπλισμού της συνθήκης, δεν υπάρχει σοβαρή προσπάθεια μεταξύ αυτών κρατών να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους.
«Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για να μειωθεί ο αριθμός σε τέσσερα ή τρία, επειδή κανένα από αυτά [τα κράτη] δεν εμπιστεύεται το ένα το άλλο» είπε ο Φιντάν.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας και πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα, όπως έχει, δεν είναι βιώσιμο.
«Αυτή η εξίσωση έχει καθιερωθεί, αλλά δεν είναι βιώσιμη από την άποψη του διεθνούς συστήματος. Ειδικά σε έναν κόσμο όπου χώρες όπως το Ισραήλ διαθέτουν πυρηνικά όπλα εκτός οποιουδήποτε διεθνούς πλαισίου, αυτή η ρύθμιση στερείται βιωσιμότητας» κατέληξε.
Τα σχόλια του Φιντάν βασίζονται στην άμεση εμπλοκή του στην παγκόσμια πυρηνική διακυβέρνηση. Μεταξύ 2008 και 2010, διετέλεσε εκπρόσωπος της Τουρκίας στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), του εποπτικού φορέα των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Βιέννη, υπεύθυνου για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Δοκιμών. Διεξήγαγε επίσης επιτόπια έρευνα στον ΔΟΑΕ και στον Οργανισμό Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις τεχνολογίες πυρηνικής επαλήθευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Φιντάν δήλωσε ότι το προηγούμενο ακαδημαϊκό του έργο έχει διαμορφώσει την άποψή του ότι το τρέχον καθεστώς της συνθήκης στερείται τόσο νομιμότητας όσο και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.
Κατ’ αυτόν, το πιο ευαίσθητο αρχείο του ΔΟΑΕ ήταν πάντα το Ιράν, του οποίου το πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει υπό αυστηρό έλεγχο. Αντίθετα, επεσήμανε, η Βόρεια Κορέα, η οποία αποσύρθηκε από τη συνθήκη το 2003, δεν υπόκειται πλέον σε εποπτεία από τις υπηρεσίες.
«Το Ιράν παραμένει υπό συνεχή πίεση και παρακολούθηση. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν χώρες εκτός της συνθήκης που διαθέτουν πυρηνικά όπλα αλλά δεν θεωρούνται υπόλογες. Αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος» είπε ο Φοντάν.
Ο Φιντάν αποκάλυψε ότι η Τουρκία υπέβαλε πρόσφατα αυτό που χαρακτήρισε δημιουργικές προτάσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ιράν, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τον διάλογο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει πλήρεις περιορισμούς στον εμπλουτισμό, ενώ το Ιράν επιμένει στο δικαίωμά του για ειρηνικό εμπλουτισμό βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Τουρκία δεν διαθέτει γνωστό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει τηρήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Η Τουρκία κατασκευάζει επί του παρόντος τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της στο Άκουγιου με πλήρη Ρωσική ιδιοκτησία και λειτουργία.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φιλοκυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν συχνά ότι η έλλειψη πυρηνικών όπλων στην Τουρκία αποτελεί μειονέκτημα για την περιοχή.
Τον Μάρτιο του 2018, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, όταν συνέκρινε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει τον Θεό με το μέρος της και ότι ο λαός της βαδίζει για μαρτυρικό θάνατο, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς.
Τον Απρίλιο του 2018, ο Ερντογάν επέκρινε τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος και προειδοποιώντας ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να καυχιέται ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, καθώς αυτά θα καταστούν αναποτελεσματικά όταν έρθει η ώρα.
Μια άλλη δήλωση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Ερντογάν είπε: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, και όχι μόνο έναν ή δύο. Αλλά [μας λένε] ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε στα χέρια μας. Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ».
Άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν εέουν εκφράσει παρόμοιες φιλοδοξίες για πυρηνικά όπλα.
Τον Ιανουάριο του 2018, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ζητούν από άλλους να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα διατηρώντας παράλληλα το δικό τους οπλοστάσιο.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο Μεσούτ Χακί Τσασίν, σύμβουλος του προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προσλάμβανε μηχανικούς από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών επιστημόνων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κυβέρνησης.
«Η Τουρκία πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς πυραύλους. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να μας αγγίξει, όπως ακριβώς τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Τζεμ Κιουτσούκ, κορυφαίος κυβερνητικός προπαγανδιστής, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης τον Απρίλιο του 2020.
Ο Χαϊρετίν Καραμάν, ένας 90χρονος ισλαμιστής νομικός και επικεφαλής θρησκευτικός εκδότης διαταγμάτων του Ερντογάν, καθώς και εξέχων ιδεολόγος της Τουρκικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και να εδραιώσει την αποτροπή των αντιπάλων της.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στην ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Safak, ο Χαϊρετίν Καραμάν υποστήριξε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες της Τουρκίας δεν επαρκούν για να σταματήσουν το Ισραήλ. Προέτρεψε δε, ότι «είτε ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενωθεί και να συνεργαστεί με την Κίνα και τη Ρωσία, είτε η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει αποκτώντας πυρηνικές κεφαλές και όπλα».
Ο Χαϊρετίν Καραμάν επαίνεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμβατικού πολέμου της Τουρκίας. Ωστόσο, επέκρινε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικές δυνάμεις που αναγνωρίζονται βάσει της συνθήκης είναι αποικιοκράτες που επιδιώκουν να διατηρήσουν την εκμετάλλευσή τους μέσω στρατιωτικής βίας.
«Εάν οι χώρες που τις εκμεταλλεύονται αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν να τις καταπιέζουν» πρόσθεσε.
Το Nordic Monitor μετέφερε τις πιο πρόσφατες Τουρκικές αναφορές για την επιδίωξη απόκτησης από την Τουρκία πυρηνικών όπλων.
Εμείς στο CosmoStatus γράφουμε από το 2014 για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, είτε μέσω πυρηνικών εργοστασίων είτε μέσω αναφορών για απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Ακολουθούν όλα τα άρθρα του CosmoStatus που αφορούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, που γίνεται το νέο Ιράν.
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο ετοιμάζει η Τουρκία
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014
Έτοιμη να φτιάξει πυρηνικά όπλα η Τουρκία!
Τετάρτη 15 Απριλίου 2015
Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016
Το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη!
Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να μην κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017
Πούτιν: σύντομα σε λειτουργία το Πυρηνικό Εργοστάσιο στην Τουρκία
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017
Επίθεση Ερντογάν στις χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα: έχει δικαίωμα και η Τουρκία!
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018
Προβλήματα για τον πρώτο Τουρκικό Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Ερντογάν: θα μας σέβεστε, έχουμε δικό μας γεωτρύπανο, ξεκινά ο πυρηνικός σταθμός
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018
«Τουρκικός άξονας»: το νέο ανεξάρτητο (και πυρηνικό) δόγμα της Τουρκίας!
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Ανακοινώθηκε η κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019
Ρωγμές στα τσιμέντα του υπό κατασκευή Τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου
Σάββατο 6 Ιουλίου 2019
Η Τουρκική αστυνομία ανακαλύπτει σπάνια ραδιενεργά υλικά σε αυτοκίνητα!
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019
Από το 2015 γράφουμε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
New York Times: οι φιλοδοξίες του Ερντογάν ξεπερνούν τη Συρία. Θέλει πυρηνικά όπλα
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Bloomberg: Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019
Θα χτυπήσει το Ισραήλ Τουρκική πυρηνική εγκατάσταση;
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019
Τουρκία 2023: πυρηνική ενέργεια ναι, πυρηνικά όπλα όχι;
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020
Η Τουρκία αναζητά νέο κατασκευαστή για το δεύτερο πυρηνικό της εργοστάσιο
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020
Μαίρη Μπόση: η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κανείς δεν μιλάει (video)
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020
Τούρκοι αξιωματούχοι: θα αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα για την γεωγραφία της καρδιάς μας (video)
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
Μπάιντεν: η Τουρκία θα θελήσει να αποκτήσει πυρηνικά, εάν αποκτήσει το Ιράν
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021
Συνομιλίες Τουρκίας – Πακιστάν για μεταφορά πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021
Εκατοντάδες Τούρκοι πυρηνικοί επιστήμονες ειδικεύονται στη Ρωσία
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021
2 νέα πυρηνικά εργοστάσια προανήγγειλε ο Ερντογάν και μετά … πυρηνικά όπλα!
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
Θέμα ασφαλείας για το ΝΑΤΟ η Ρωσική εμπλοκή στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου της Τουρκίας
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022
Για 35 μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες συζητά η Τουρκία με τις ΗΠΑ
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023
Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας προχωρούν
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024
Τουρκία – Ρωσία πυρηνική συμμαχία
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
Τουρκία και Κίνα συζητούν για τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Θα έπρεπε το Ισραήλ να χτυπήσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου