Εχθές Τετάρτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Λιβύη και συζήτησαν για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αιγυπτιακής προεδρίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα προσφάτως υποβληθέντα έγγραφα της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Τρίπολη επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της αμφιλεγόμενης θαλάσσιας συμφωνίας του 2019 με την Τουρκία.
Η συμφωνία, που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2019, ορίζει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, αλλά απορρίπτεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο.
Η Λιβύη ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αποτελεί μια δίκαιη διευθέτηση. Υποστηρίζει επίσης ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις περιοχές που ορίζονται στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Απαντώντας, Ελληνικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Αθήνα προετοιμάζει νομικά έγγραφα για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς της Λιβύης.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος απορρίπτουν τη συμφωνία του 2019, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τις δικές τους υφαλοκρηπίδες και υπονομεύει τους περιφερειακούς νομικούς κανόνες.
Η διαμάχη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς και οι δύο χώρες επιδιώκουν να προστατεύσουν τα ενεργειακά τους συμφέροντα στη Μεσόγειο, όπου πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν εγείρει ζητήματα.
Η διαμάχη δείχνει πώς η Λιβύη, που εξακολουθεί να είναι διασπασμένη και χωρίς ενιαία κυβέρνηση, συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μεσόγειο.
Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα επανέλαβαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας την ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην ενοποίηση της χώρας και στη διεξαγωγή ταυτόχρονων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Η συζήτηση αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Καΐρου και Αθήνας στον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η στάση της Λιβύης κυριάρχησε στις συνομιλίες, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη απογοήτευση για τη στάση της εξωτερικής πολιτικής της Τρίπολης, εν μέσω συνεχιζόμενης εσωτερικής διχόνοιας.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Πηγή: Libya Review
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου