Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Από το 2015 γράφουμε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο για όσους ασχολούνται σοβαρά με την Τουρκία. Η αρχή για απόκτηση πυρηνικών όπλων γίνεται πάντα μέσω πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έπρεπε να ακούσουν τον ίδιο τον Ερντογάν να μιλά για πυρηνικά όπλα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ της Ελλάδας για να ξυπνήσουν. Ελπίζουμε να μην ξύπνησαν μόλις τώρα και οι πολιτικοί που κρατούν τις τύχες της χώρας μας στα χέρια τους…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα απαγορεύουν στη χώρα του να τα αποκτήσει και η ίδια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι έναν ή δύο. Αλλά (λένε σε εμάς) ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν το δέχομαι. Δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην τα έχει. Έχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, είμαστε σχεδόν γείτονες. Φοβίζουν (σ.σ. οι Ισραηλινοί τις άλλες χώρες) κατέχοντάς τα. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σεβάστεια (Σίβας), αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε και το σχετικό video με την ομιλία ΕΔΩ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις επισκέψεις του σε έναν πρώην ηγέτη που επιδίωξε να αποκτήσει τόσους πυρηνικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. 


«Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το όνομα, αυτού του ηγέτη που τότε ήταν πρόεδρος της χώρας του. Ο ηγέτης είπε, έχουμε περίπου 7.500 πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περίπου 12.000 - 15.000 πυραύλους. Θα κατασκευάσουμε κι άλλους. Θα ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν περισσότερες πυρηνικές κεφαλές» κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Τουρκία υπέγραψε το 1980 τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ενώ το 1996 υπέγραψε και τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές για οποιονδήποτε λόγο.

Πόσα χρόνια υπάρχει το σενάριο απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία, διερωτάται το Militaire; Εδώ και πολλά χρόνια είναι η απάντηση.

Τον Αύγουστο του 2012 ο  τότε υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Taner Yıldız επισκέφτηκε την περιοχή  Yozgat στην οποία υπάρχει ουράνιο. Τότε είχε δηλώσει  πως παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες εξόρυξης ουρανίου  λόγω της στρατηγικής διάστασης υλικού.


«Παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες που εκπόνησε η Διεύθυνση Έρευνας και Αξιοποίησης Μεταλλευμάτων MTA στη δεκαετία του 1980 καθώς και τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό ενώ παρατηρούμε παράλληλα την στρατηγική διάστασή τους» είχε πει ο
Taner Yıldız.
 
Η αναφορά στην στρατηγική διάσταση είχε προκαλέσει τις πρώτες υποψίες για το ενδεχόμενο η Τουρκία να σκέφτεται σοβαρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και για μη ειρηνική χρήση.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με την Ιαπωνία. Στο Πυρηνικό Ενεργειακό Σύμφωνο που υπογράφτηκε  υπάρχει ρήτρα  με την οποία η Τουρκία θα μπορεί να διευκολύνεται τεχνολογικά από την Ιαπωνία για την παραγωγή υλικών απαραίτητων για πυρηνικά όπλα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει η ιαπωνική εφημερίδα  Asahi Shimbun η οποία έγραφε ότι ο σχετικός όρος που δείχνει ότι ο τελικός στόχος της Άγκυρας είναι τα πυρηνικά όπλα προστέθηκε στην συμφωνία για την εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, μετά από  απαίτηση της Τουρκίας.

Το ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας είχε αναδημοσιεύσει και αναδείξει η εφημερίδα Zaman. O Σαχίν Αλπάϋ είχε γράψει:
«Ιαπωνία και Τουρκία συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το Μάιο, πυρηνικό ενεργειακό σύμφωνο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Το σύμφωνο σημαίνει ότι η χώρα αποδέκτης θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία, εξοπλισμό και πρώτες ύλες, μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, το σύμφωνο περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία επιτρέπει στην Τουρκία τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξόρυξη πλουτωνίου, δύο συστατικά απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, εφόσον συμφωνήσουν γραπτώς οι δύο χώρες. Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρήτρα προστέθηκε έπειτα από απαίτηση της Τουρκία;».

Τον Ιανουάριο του 2015 η εφημερίδα Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του ειδικού σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητή Χαρετίν Κιλίτς ο οποίος επεσήμανε ότι τα ραδιενεργά ισότοπα όπως το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 233 χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα για στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν δηλωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για τους πυρηνικούς σταθμούς που σχεδιάζει να φτιάξει η Τουρκία. Ο καθηγητής τα εντόπισε στο προσχέδιο νόμου για την πυρηνική ενέργεια!

Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριζε ότι  το προσχέδιο νόμου αποτελούσε  το πρώτο σημαντικό βήμα της Τουρκίας για την παραγωγή πυρηνικών όπλων!

Εκτός από τον εντοπισμό του πλουτωνίου 239 και του ουρανίου 233 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ο Τούρκος καθηγητής Κιλίτς εξέφραζε τότε  τις ανησυχίες του και για προβλέψεις του νομοσχεδίου για το ποιος θα ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία. Η εξουσία είναι στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού και μάλιστα με την επισήμανση ότι οι αποφάσεις του για την χρήση της δεν θα μπορούν να ελέγχονται από κανένα!

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο (2018) ο εκδότης του περιοδικού American Interest, o Adam Garfinkle, επανέφερε το θέμα των «πυρηνικών ανησυχιών» του Ερντογάν, συνδυάζοντάς το με την σύγκρουση Ουάσινγκτον - Άγκυρας.

Σε άρθρο του ο Adam Garfinkle είχε επισημάνει πως «η σύγκρουση ΗΠΑ - Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο - εφιάλτη που θα περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη διάδοση πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή».

«Τραμπ και Ερντογάν μοιάζουν σε πολλά: υπερήφανοι ναρκισσιστές και οι δύο, μιλούν πολύ, συχνά χωρίς πριν να σκεφτούν τι θα πουν» έγραφε ο Garfinkle προσθέτοντας ότι «πιθανή κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, θα οδηγούσε τον Ερντογάν να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων… Η απομάκρυνση των Αμερικανικών βάσεων από το Τουρκικό έδαφος θα προκαλούσε ανασφάλεια στην Τουρκία».

Η εκτίμηση του αρθρογράφου ήταν πως η Τουρκία θα μπορούσε μέσα σε δύο με τρία χρόνια να έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το άρθρο του American Interest, θεωρεί ότι η αλλαγή του περιφερειακού καθεστώτος της Τουρκίας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια χώρα με μια πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, θα είναι ένα σοκ και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η απόκτηση πυρηνικών όπλων να οδηγήσει μελλοντικά την Τουρκία σε μια σύγκρουση ακόμη και με το Ιράν, το οποίο επίσης μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά.

Όσον αφορά το CosmoStatus, με άρθρα μας ήδη από το 2015 και 2017 είχαμε προειδοποιήσει για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Τα άρθρα στα οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας ήταν τα:
Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα και 3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;
Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε αναφερθεί και στα περίεργα περιστατικά ανακάλυψης από την Τουρκική Αστυνομία πυρηνικών υλικών σε αυτοκίνητα ανά την Τουρκία.
Η Τουρκική αστυνομία ανακαλύπτει σπάνια ραδιενεργά υλικά σε αυτοκίνητα!

Ας ελπίσουμε πως οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσουν να ανέχονται τα νεοοθωμανικά καπρίτσια της Τουρκίας και θα δράσουν πριν να είναι αργά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να προβεί μόνη της σε προληπτικά χτυπήματα εντός της Τουρκίας, ώστε να εξαλειφθεί για 50 χρόνια ο κίνδυνος απόκτησης όχι μόνο υπεροπλίας, αλλά και πυρηνικής τεχνολογίας από την Τουρκία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου