Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης προς Τουρκία: μην απειλείτε την Ελλάδα και την ΕΕ με πρόσφυγες

Να σταματήσουν οι Τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα και την ΕΕ μέσω των προσφύγων από τη Συρία, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα και την ΕΕ με τους πρόσφυγες από τη Συρία, προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους της και να κερδίσει υποστήριξη για τα σχέδιά της στη Βόρεια Συρία.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει 1 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία, στην «ασφαλή ζώνη» που έχει σκοπό να δημιουργήσει στα σύνορά της. Σκοπός της Τουρκίας είναι να ελέγξει τη Βόρειο Συρία σε βάθος 30Km από τα Τουρκικά σύνορα.

Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ευρώπη πως αν δεν υποστηριχτεί το σχέδιό του, τότε από τις εχθροπραξίες που θα ξεσπάσουν στη Βόρειο Συρία (σ.σ. και για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η Τουρκία) τότε 1 εκατομμύριο επιπλέον πρόσφυγες θα εισέλθουν στην Τουρκία, τους οποίους η Τουρκία θα κατευθύνει προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Η Ευρώπη έχει δώσει πολλά χρήματα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, μέσω της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η οποία ήταν αμοιβαία επωφελής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν αποκλείει νέες συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το θέμα, εφόσον γίνουν «σε πνεύμα καλής θελήσεως», για να επεκταθεί η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να γίνεται αποδέκτης απειλών και μπούλινγκ από την Τουρκία, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Τον Αύγουστο, σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε από το 2016, όταν και ετέθη η σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
 

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου