Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – Λιβάνου

Περικυκλωμένη από προβλήματα είναι η Τουρκία. Το τελευταίο πρόβλημα της Τουρκικής διπλωματίας είναι ο Λίβανος.

Εχθές Πέμπτη, αρκετοί Λιβανέζοι ακτιβιστές ανήρτησαν πανό κατά της Τουρκίας στην είσοδο της Τουρκικής Πρεσβείας στη Βηρυτό. Ο λόγος είναι η διαμάχη μεταξύ Λιβάνου και Τουρκίας για την Οθωμανική διακυβέρνηση του Λιβάνου μεταξύ 1516 – 1918.

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Naharnet και αναμεταδίδει το Turkish Minute, το πανό έγραφε «εξαφανιστείτε» μέσα σε μια Τουρκική σημαία με τον άγγελο του θανάτου.

Το σύνθημα μιμείται έναν αντι-Ισραηλινό όρο που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο Sayyed Hassan Nasrallah.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κάλεσε την Τρίτη τον Τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για μια Τουρκική δήλωση που επέκρινε τον Πρόεδρο Michel Aoun για τις τελευταίες του παρατηρήσεις σχετικά με την Οθωμανική εποχή.

Στη δήλωσή του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις παρατηρήσεις του Michel Aoun, χαρακτηρίζοντάς τες ως «βαθιά λυπηρές και ανεύθυνες».

«Η άγνοια του Προέδρου Aoun για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, με τη διαστρέβλωση της ιστορίας, με ψευδαισθήσεις και την προσπάθειά του να ρίξει την ευθύνη στην Οθωμανική διακυβέρνηση είναι μια τραγική εκδήλωση του πάθους του να παραδοθεί στην αποικιοκρατία», ανέφερε η Τουρκική ανακοίνωση.

Σε ομιλία του το Σάββατο για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη του κράτους του Μεγάλου Λιβάνου, ο Michel Aoun είχε πει:
«Όλες οι απόπειρες απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό αντιμετωπίστηκαν με βία, δολοφονίες και διασπορά αιρετικών διαφωνιών».

«Η κρατική τρομοκρατία που ασκούσαν οι Οθωμανοί κατά των Λιβανέζων, ειδικά κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που πέθαναν από την πείνα, την στρατολόγηση και την καταναγκαστική εργασία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Λιβανέζο πρεσβευτή στην Άγκυρα για τις ενέργειες που έγιναν στην πόρτα της Τουρκικής πρεσβείας στη Βηρυτό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του στον απεσταλμένο του Λιβάνου Gassan Muallim, λέγοντας ότι είναι ανησυχητικό για την ασφάλεια της Πρεσβείας, μια ομάδα ατόμων να μπορούν να προσεγγίσουν την είσοδό της και κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να λάβουν χωρίς καθυστέρηση τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία όλων των Τουρκικών συμφερόντων στον Λίβανο, ιδίως της Πρεσβείας της Τουρκίας στη Βηρυτό.

Λέγεται ότι οι ακτιβιστές είναι μέλη του Ομάδας Ωμέγα που ανήκει στο Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα του Λιβανέζου προέδρου Michel Aoun.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου