Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Θα παζαρέψει και πυραύλους Patriot από τον Τραμπ ο Ερντογάν

Μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης για αγορά Ρωσικών Su-57 ή Su-35, τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως θα συζητήσει την προμήθεια Αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο χθεσινό μας άρθρο αναφέραμε πως έχει γίνει γνωστή η πρόθεση της Τουρκίας να συζητήσει με την Ρωσία την αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου Su-57 ή 4ης++ γενιάς τύπου Su-35. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος, προτίθεται να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο την προοπτική αγοράς και του Αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot!

Παρά το ότι έχει ανακοινωθεί πως η προσφορά των Αμερικανών για την προμήθεια των Patriot έχει λήξει εξαιτίας της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως συζήτησε την πιθανότητα προμήθειας των Patriot τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν 2 εβδομάδες και θα συνεχίσουν τη συζήτηση κατά τη συνάντησή τους κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε 2 εβδομάδες.

«Δεν έχει σημασία τι είδους S-400 αγοράσαμε, μπορούμε να αγοράσουμε και από εσάς συγκεκριμένες ποσότητες Patriot. Αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις για να ταιριάζουν τουλάχιστον στις προδιαγραφές των S-400» είπε στο Reuters ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε εάν το λέει στα σοβαρά και εκείνος απάντησε πως ναι και θα έπρεπε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην επιβληθούν κυρώσεις και βαρύ πρόστιμο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την υπόθεση της Halkbank που παραβίασε τις Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε πως είναι σίγουρος πως θα αποφευχθεί ένα τέτοιο «λάθος» καθώς υπάρχει «άλλη σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο Προέδρων.

«Δεν πιστεύω πως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ θα θελήσει να πληγώσει την σύμμαχό της Τουρκία περισσότερο. Αυτή δεν θα ήταν λογική συμπεριφορά» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως θα συζητηθεί και το θέμα της Συρίας και η πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργηθεί ανατολικά του Ευφράτη μια ασφαλής ζώνη μήκους 450km και βάθους 32km στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους τους οποίους βοηθούν οι ΗΠΑ.

Παρά την έναρξη κοινών περιπολιών στην περιοχή, μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, η Τουρκία υποστηρίζει πως αν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιό της θα δράσει μονομερώς.

«Ο διάδρομος της ειρήνης είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε την ύπαρξη διαδρόμου τρομοκρατίας στα σύνορά μας και θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για το θέμα» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί την δωρεάν παροχή όπλων από τις ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, καθώς η Τουρκία είναι η σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και οι Κούρδοι (που θεωρούνται τρομοκράτες) απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Κατά τη συνέντευξή του ο Ερντογάν επανέλαβε την απειλή του, πως η χώρα του σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει στους Σύριους πρόσφυγες να πάνε σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν, εάν δεν λάβει οικονομική βοήθεια από τη Δύση.

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως η δημιουργία της ασφαλούς ζώνης εντός Συρίας θα επιτρέψει στα 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια και να προκόψουν.

Προφανώς αυτά άκουσε και έμαθε ο πρώην πλέον σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον και παραιτήθηκε, βλέποντας πως ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται ένα βήμα από το να υποκύψει στα παζάρια και τις γαλιφιές του Τούρκου Προέδρου. Ο Τζον Μπόλτον βλέπει πως η μη επιβολή σημαντικών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 μειώνει το κύρος των ΗΠΑ στα μάτια όλου του κόσμου. Πως θα είναι δυνατό οι ΗΠΑ να απαιτήσουν από όλους τους συμμάχους τους να μην προμηθεύονται Ρωσικά οπλικά συστήματα, όταν δε μπορούν να επιβάλλουν την άποψή τους στην Τουρκία, παραμένοντας μαλθακοί και έτοιμοι να δεχτούν τις προσβολές του Ερντογάν, επειδή προσφέρθηκε να αγοράσει Patriot, με τους δικούς του φυσικά όρους, που προβλέπουν συμπαραγωγή…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου