Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τσαβούσογλου: οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται

Σε μια νέα πρόκληση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε από την κατεχόμενη Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κάνοντας επίδειξη, για ακόμη μία φορά, του Τουρκικού δόγματος πως ο ισχυρός της περιοχής αποκτά ό,τι θέλει, χωρίς να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «να μάθει να μοιράζεται» εννοώντας τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε την Κυριακή πως κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στις Τουρκικές δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης (υδρογονανθράκων) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων «χωρίς δισταγμό και χωρίς να συμβιβασμούς». Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει τη δημιουργία «συμμετοχικής, δίκαιης και κατευθυνόμενη προς την λύση» κοινή επιτροπή με τους Ελληνοκύπριους, κάτι που από την Ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτεται.

«Θέλουμε να τους προειδοποιήσουμε ότι κανείς, τίποτα, όποια και αν είναι η υποστήριξη της ΕΕ και τη Ελλάδας (προς την Κύπρο), δεν μπορεί και δεν θα παρέμβει στις δραστηριότητές μας εδώ. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να μοιράζεστε» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης πως δεν έχει γίνει δυνατή η εύρεση λύσης στη Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, επειδή οι Ελληνοκύπριοι «δεν ξέρουν να μοιράζονται», προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αναζητούν λύση.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει στο μέγιστο την συνεισφορά της στην ενδυνάμωση της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων.

Αλήθεια κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία πότε θα μάθει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο; Πότε θα μάθει να μην προσπαθεί να αρπάξει από τις γειτονικές της χώρες έδαφος και πλουτοπαραγωγικές πηγές που δεν της ανήκουν; Πότε η Τουρκία θα μάθει ότι πρέπει να τερματίσει την εισβολή και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πότε θα μάθει να σέβεται και να αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας σε έδαφος, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο; Πότε γενικώς η Τουρκία θα μάθει να σέβεται και να μην αρπάζει;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου