Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι οικολόγος, απατεώνας ή θύμα η Γκρέτα;

Το τελευταίο διάστημα έλαβε πολλή δημοσιότητα παγκοσμίως η 16χρονη Σουηδέζα Greta Thunberg που παράτησε το σχολείο και έγινε γνωστή ως ακτιβίστρια που μάχεται για την σωτηρία της Γης από τη ρύπανση.

Το τελευταίο κατόρθωμα της ανήλικης (που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger) ήταν ο διάπλους του Ατλαντικού Ωκεανού με ιστιοφόρο. Ταξίδεψε από το Πλύμουθ της Βρετανίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ με πλοίο που υποτίθεται πως δεν εξέπεμπε διοξείδιο του άνθρακα (δεν κατανάλωνε βενζίνη ή πετρέλαιο) επειδή αρνείται να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο, που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Με το που έφθασε στη Νέα Υόρκη έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους ομοϊδεάτες της και τα ΜΜΕ. Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, η μικρή Σουηδέζα είπε πως δεν έχει σκοπό να μιλήσει με κάποιον που δεν καταλαβαίνει και δεν αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, ακόμη και όταν του παρουσιάζουν επιστημονικά στοιχεία.

Άραγε, ο Αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε από τα ΜΜΕ αν θέλει να συναντήσει την ανήλικη Σουηδέζα που έχει ψύχωση με την οικολογία;

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Free West Media, το σκάφος Malizia II που μετέφερε τη Γκρέτα στις ΗΠΑ, υποδέχτηκαν στη Νέα Υόρκη 17 σκάφη του ΟΗΕ. Το πλοίο Maliza II ανήκει στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Κυβερνήτης του σκάφους είναι ο Pierre Casiraghi, γιος της Πριγκίπισσας Καρολίνα του Μονακό, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της Monacair του Μονακό, που ειδικεύεται σε VIP πτήσεις με ελικόπτερα, κάτι που σίγουρα δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με όσα πιστεύει η Γκρέτα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Γκρέτα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στον Καναδά και το Μεξικό. Στα τέλη Δεκεμβρίου θα βρεθεί στη Χιλή για το Cop 25.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πως θα ταξιδέψει σε τόσες χώρες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους. Προφανώς δεν θα είναι αεροπορικώς. Μήπως θα χρησιμοποιήσει τρένο που καταναλώνει πετρέλαιο; Μήπως θα χρησιμοποιήσει αυτοκίνητα που επίσης καταναλώνουν πετρέλαιο; Εκτός και αν έχει σκοπό να διασχίσει όλη την Αμερική με ποδήλατο…
 

Σε δημοσίευμα του Gardian αναφέρεται πως η μικρή Γκρέτα υποστηρίζει πως κατάλαβε ότι έχει την τρομερή δυνατότητα να πείθει τους άλλους και να τους φέρνει στα νερά της. Οι γονείς της ήταν τα πειραματόζωά της. Πρώτα έπεισε τη μητέρα της να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αεροπλάνο, κάτι που είχε άσχημο αντίκτυπο στην καριέρα της ως σοπράνο, ενώ έπεισε τον πατέρα της να γίνει χορτοφάγος.

Ποιος όμως βρίσκεται πίσω από την Γκρέτα; Ποιος είναι αυτός που πληρώνει τα έξοδά της; Ποιος είναι αυτός που διοργανώνει τις ομιλίες της σε όλο τον κόσμο; Ποιος είναι αυτός που πληρώνει τα ΜΜΕ για να διαφημίζουν την Γκρέτα και τα κατορθώματά της; Ποιος κανόνισε την ομιλία της Γκρέτα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ; Ποιος είναι αυτός που έχει τόση δύναμη και επέβαλε την ομιλία της Γκρέτα στον ΟΗΕ; Γιατί, μη μου πείτε πως αν εσείς ή εγώ, θέλαμε να μιλήσουμε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα, το αίτημά μας θα γινόταν δεκτό…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου