Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να εντείνει τις απελάσεις μεταναστών στην Τουρκία

Η Γερμανία κάλεσε την Τουρκία να αποδεχθεί τους επαναπατρισμούς – επιστροφές των παράνομων μεταναστών, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ.

Όπως μεταδίδει η DW η πρόσφατη αύξηση των παράνομων διαβάσεων των συνόρων, επιδείνωσε τις συνθήκες στα ελληνικά hot spot.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από την Ελλάδα να εντείνει τις απελάσεις προς την Τουρκία και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να σταματήσει η ροή των παράνομων διαβάσεων στα Ελληνικά νησιά.

Ο κοινοβουλευτικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, Stephan Mayer, είπε πως «πρέπει επειγόντως να γίνει πρόοδος στους μικρούς επαναπατρισμούς προς την Τουρκία, για να βελτιώσουμε τις επιδεινούμενες συνθήκες σε ορισμένα hot spot των νησιών».

Μιλώντας στον εκδότη της Funke Mediengruppe, ο Stephan Mayer περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία ως «πολύ δύσκολή».

Όλο και περισσότεροι μετανάστες περνούν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη πιεσμένες τοπικές υπηρεσίες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε τις προσπάθειες απέλασης περισσότερων παράνομων μεταναστών, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη πράγματα.

Ο Stephan Mayer επέμεινε ότι θα υπάρξει μια πιο «ολοκληρωμένη εφαρμογή» του μεταναστευτικού συμφώνου του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που θα έχει ως στόχο να εμποδίζει τους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα.

Το σύμφωνο που είχε ως στόχο να περιορίσει την εμπορία ανθρώπων από την Τουρκία προς την ΕΕ και να αποτρέψει περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο, περιελάμβανε βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ενώ είχε συμφωνηθεί και η άμεση επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Μετά την συμφωνία, μόλις 1.904 άνθρωποι απελάθηκαν στην Τουρκία, ενώ 24.348 Σύριοι που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας εγκαταστάθηκαν σε χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη για το θέμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σάββατο, ότι θα ανοίξει εκ νέου τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους Σύριους πρόσφυγες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου