Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια σιωπή για τις φωτιές στην Αφρική και κατακραυγή μόνο για τον Αμαζόνιο

Ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται με τις φωτιές που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τις φωτιές στην υποσαχάρια Αφρική που είναι περισσότερες και μεγαλύτερες και δυνητικά πιο επικίνδυνες.

Τις προηγούμενες ημέρες δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν 6.902 φωτιές στην Αγκόλα και ακόμη 3.395 φωτιές στο Κονγκό. Στη Βραζιλία υπήρχαν 2.127 φωτιές. Δηλαδή οι φωτιές στην Αφρική είναι 5 φορές περισσότερες από ότι στη Νότιο Αμερική.

Οι φωτιές στη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκαν πολιτικά για να πληγούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές του Προέδρου της χώρας Jair Bolsonaro και γενικότερα ο «ακροδεξιός» Πρόεδρος της χώρας.

Η Βραζιλία είναι τρίτη παγκοσμίως σε πλήθος πυρκαγιών σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα MODIS και την ανάλυση που έγινε στα δεδομένα από το Weather Source.

Κανείς όμως από τους ευαίσθητους οικολόγους και ακτιβιστές (όπως η 16χρονη Greta Thunberg) δεν ασχολείται με τις φωτιές στην Αφρική. Προφανώς επειδή κανείς «ακροδεξιός» δεν κυβερνά στις Αφρικανικές χώρες…

Σύμφωνα με τη NASA και τον δορυφόρο Aqua, περισσότερες από 67.000 φωτιές καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τον Ιούνιο. Οι φωτιές προκλήθηκαν κυρίως από γεωργούς που θέλησαν να καθαρίσουν τα χωράφια τους και να τα ετοιμάσουν για τη νέα σπορά.

Τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν πως τις προηγούμενες ημέρες, η Ζάμπια (Αφρική) ήταν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό πυρκαγιών και η Βολιβία (Νότιος Αμερική) στην έκτη.

Οι φωτιές δεν καταστρέφουν μόνο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αλλά και το τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει με τις φωτιές και η Αυστραλία (κατατάσσεται στην πέμπτη θέση) και η Ρωσία (έβδομη θέση). Την δεκάδα συμπληρώνουν η Ινδονησία, η Τανζανία και η Νότιος Αφρική.

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με τις φωτιές παγκοσμίως.

Πολλές από τις φωτιές είναι ελεγχόμενες, κάτι που τις κάνει πολύ διαφορετικές από τις ανεξέλεγκτες φωτιές που καταστρέφουν τα δάση.

Ενώ η αποψίλωση των δασών και η τακτική της καύσης στην Αφρικανική γεωργία είναι περιβαλλοντικά καταδικαστέες, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις φωτιές προειδοποιούν πως δεν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση της κατάστασης με την καταστροφή που πλήττει τη Βραζιλία και τη Βολιβία.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου, παρά τις μεγάλες φωτιές, καθώς η κατάσταση είναι περιορισμένη.

Δείτε το χάρτη παρακολούθησης των δασών ΕΔΩ.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η φωτιά στη Νότιο Αμερική, καταστρέφει τροπικό δάσος. Η φωτιά στην Αφρική καίει κυρίως τη σαβάνα, αλλά εάν επεκταθεί στο τροπικό δάσος, θα είναι πολύ χειρότερη από της Νοτίου Αμερικής.

Σε σχέση με την Ελλάδα, όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται πολλές και μεγάλες φωτιές στα δάση, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια, στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται σημαντική αύξηση της φυσικής δασικής αναγέννησης σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%.

Τα ορεινά δάση στην Ελλάδα κερδίζουν διαρκώς περισσότερες πράσινες εκτάσεις και γίνονται πιο πυκνά. Ο λόγος είναι η μείωση των πιέσεων στα δάση αυτά, καθώς οι ορεινοί οικισμοί και πληθυσμοί ελαττώθηκαν όπως μειώθηκε και η κτηνοτροφία, που ήταν υπεύθυνη για την αποψίλωση των δασών, κυρίως μετά από μια μεγάλη φωτιά.

 

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.


Με πληροφορίες από τα Big Think, Free West Media και Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου