Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει και Ρωσικά μαχητικά

Η Ρωσία και η Τουρκία ενδιαφέρονται να φτάσουν σε συμφωνία για πώληση Ρωσικών μαχητικών στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Yury Ushakov.

Ο Yury Ushakov θύμισε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέτασε τα τελευταία επιτεύγματα της Ρωσικής τεχνολογίας κατά την έκθεση MAKS-2019 στις 27 Αυγούστου. Μεταξύ αυτών ήταν και τα μαχητικά αεροπλάνα 5ης γενιάς Su-57 και τα 4ης++ γενιάς Su-35, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

«Οι συνομιλίες περιστρέφονται γύρω από ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, επομένως είναι πρώιμο να πούμε οτιδήποτε τώρα. Πολλοί άνθρωποι παρακολούθησαν την επίσκεψη του Ερντογάν στο Zhukovsky, παρακολούθησαν τι είδε, τι του δείξαμε. Και η πλευρά της Τουρκίας και η δική μας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το θέμα» είπε ο Yury Ushakov στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ακόμη ένα Ρωσο-Τουρκικό συμβόλαιο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί, λίγο μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των S-400.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί την Δευτέρα στην Άγκυρα, κατά την τριμερή σύνοδο Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, για τη Συρία.

«Κατά τη διμερή συνάντηση (σ.σ. Πούτιν – Ερντογάν) οι δύο ηγέτες, εκτός από τη Συρία, θα συζητήσουν σημαντικά θέματα για την εφαρμογή των συμφωνημένων της συνόδου της Μόσχας και για την συνεργασία στο στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα» είπε ο Yury Ushakov.

Κατά τη σύνοδο θα υπάρξουν και συνομιλίες Πούτιν – Ρουχανί για την συμφωνία εναλλακτικών πληρωμών για το SWIFT. Το θέμα κερδίζει έδαφος καθώς οι Ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στα πετρελαϊκά πεδία του Ιράν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η σύνοδος ίσως ανοίξει τον δρόμο για μια τετραμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Εάν πράγματι η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά και μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, τότε θα έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από το ΝΑΤΟϊκό δόγμα της απεξάρτησης από τα Ρωσικά οπλικά συστήματα. Η μη επιβολή σοβαρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 έχει αποθρασύνει την Τουρκία. Η αγορά και Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία, θα σηματοδοτήσει την απόφαση του Ερντογάν για απομάκρυνση από τη Δύση και πιθανότατα την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, εκτός και αν ανατραπεί ο Ερντογάν από κάποιον εκλεκτό της Δύσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου