Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Καμπανάκι για το ΝΑΤΟ από έρευνα σε 16 χώρες

Από τα ευρήματα της έρευνα, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί το ΝΑΤΟ ως κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου που ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στη ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ δεν θεωρεί την Ρωσία εχθρική χώρα.

Αυτή είναι η ανάγνωση για έναν ανεξάρτητο παρατηρητή που διαβάζει την έκθεση του έγκυρου ινστιτούτου ερευνών PEW.

Στην έρευνα που έγινε σε 16 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και σε 2 χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ (Σουηδία και Ουκρανία) τα ευρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως καμπανάκι για τον Οργανισμό, παρόλο που υπάρχει θριαμβολογία για τα ευρήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα πως για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο ή εχθρική χώρα και οι περισσότεροι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών επιθυμούν καλές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Στις εικόνες που ακολουθούν, φαίνονται οι απατήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολίτες των χωρών.



Γενικά υπέρ του ΝΑΤΟ τοποθετούνται οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών, εκτός από την Τουρκία (21%), την Ελλάδα (37%), τη Βουλγαρία (42%), την Ισπανία (49%) και τη Γαλλία (49%).


Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες προτιμούν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ οι ανατολικές χώρες σχεδόν εξίσου και με τις δύο υπερδυνάμεις. Αυτό σημαίνει πως δεν θεωρούν τη Ρωσία εχθρική χώρα.


Κατά μέσο όρο, θετική άποψη για το ΝΑΤΟ έχει το 53% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική το 27%. Μπορεί ο μέσος όρος να είναι άνω του 50%, αλλά θα περίμενε κανείς η αποδοχή του ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε ποσοστά άνω του 70%. Ένα ποσοστό της τάξης του 20% δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά του ΝΑΤΟ.

Στη κρίσιμη ερώτηση για την περίπτωση που μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία, τι θα πρέπει να πράξει το ΝΑΤΟ (ενεργοποίηση του άρθρου 5), μόλις το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ενώ το 50% θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 57% πως η χρήση στρατιωτικής δύναμης είναι κάποιες φορές αναγκαία για την διατήρηση της παγκόσμιας τάξης.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η ερώτηση για το αν οι πολίτες πιστεύουν πως μέρος της επικράτειας γειτονικού τους κράτους, τούς ανήκει (είναι «σκλαβωμένο»). Το 35% των ερωτηθέντων συμφωνεί, ενώ το 45% διαφωνεί. Ενδιαφέρον έχει το ποιες χώρες θεωρούν πως υπάρχουν «σκλαβωμένα» εδάφη τους σε γειτονικές χώρες και σε ποιο ποσοστό. Ουγγαρία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Πολωνία και Σλοβακία, είναι οι χώρες που πιστεύουν στις «σκλαβωμένες» πατρίδες. Η Ιταλία και η Τσεχία είναι στη μέση, ενώ για τις υπόλοιπες (κυρίως δυτικοευρωπαϊκές) χώρες, το θέμα των συνόρων φαίνεται πως έχει λυθεί.



Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά. Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής που έχει το ΝΑΤΟ σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να αναγκάσουν τη συμμαχία να δει τι φταίει, τι κάνει λάθος και ο κόσμος δεν υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.

Προφανώς, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Το ΝΑΤΟ αρμενίζει στραβά…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου