Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Λιβύη

Ο Στρατός του Φαγιέζ Αλ Σαράζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία ισχυρίζεται πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τους Ρώσους μισθοφόρους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του GNA κατηγόρησε τον LNA και τους Ρώσους μισθοφόρους πως χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις μάχες νότια της Τρίπολης στον άξονα Salahuddin.

Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα από δημοσιογράφο που όπως είπε είδε τους στρατιώτες του GNA να έχουν δύσπνοια και σπασμούς μετά από μάχες με τον LNA που υποστηρίζεται από τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονταν και στη Συρία στις περιοχές που είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση Άσαντ για χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά του ο LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ) σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων και κατηγορεί την Τουρκία για διασπορά ψευδών ειδήσεων ώστε να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, όπως ακριβώς έκανε και στη Συρία. Επίσης κατηγόρησε την Τουρκία πως με ψέματα προσπαθεί να βρει άλλοθι για την επέμβαση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την Λιβύη.
Ο ΛΕΣ ζήτησε από τον ΟΗΕ να παρατηρεί τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία και τον GNA, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του για πλήρη συνεργασία στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως όταν δημοσιογράφοι της Τουρκίας και συγκεκριμένα της Hurriyet αποκάλυψαν την εμπλοκή των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη προμήθεια χημικών όπλων σε τζιχαντιστές της Συρίας, φυλακίστηκαν με τη κατηγορία της προδοσίας.

Φαίνεται πως και στη Λιβύη, που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμούσε η Άγκυρα, ίσως επιχειρηθεί το γνωστό κόλπο της προβοκάτσιας με τα χημικά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από The New Arab και Address Libya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου