Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Ειδικοί για το κλίμα» θεωρούν «επικίνδυνο» το νέο ντοκιμαντέρ του Michael Moore και ζητούν την απαγόρευσή του!

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «ο πλανήτης των ανθρώπων» κατηγορούνται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για υποκρισία, ενώ αυτές απαντούν πως πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Το νέο ντοκιμαντέρ του γνωστού δημιουργού Michael Moore, που δημιούργησε το Fahrenheit 9/11 για την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, δέχεται τα πυρά αυτών που δέχονται την κριτική του ντοκιματέρ, οι οποίοι ως νέοι «πάπες που έχουν το αλάθητο» ζητούν την απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ!

Οι «δημοκράτες και επαγγελματίες ακτιβιστές περιβαλλοντολόγοι» υποστηρίζουν ότι το ντοκιμαντέρ «είναι επικίνδυνο, παραπλανητικό και καταστροφικό», αρνούμενοι να δεχτούν την κριτική που τους ασκείται.

Το ντοκιμαντέρ «ο πλανήτης των ανθρώπων» κυκλοφόρησε την παραμονή της Μέρας της Γης την περασμένη εβδομάδα.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφεται από τον δημιουργό του ως ευθεία επίθεση κατά των «ιερών αγελάδων» του περιβαλλοντικού κινήματος. Στο φιλμ περιγράφεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ηλιακή ενέργεια είναι αναξιόπιστα και βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν.

Στο ντοκιμαντέρ επίσης γίνεται ευθεία επίθεση στον Al Gore για την ενίσχυση εταιρειών που προωθούν ελαττωματικές τεχνολογίες σε βάρος των πραγματικών λύσεων για την κλιματική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επιστήμονες και ακτιβιστές, που ζητούν να μην προβάλλεται. Το διαδικτυακό Films for Action κατέβασε προσωρινά το ντοκιμαντέρ, υποστηρίζοντας πως παραπληροφορεί. Στη συνέχεια όμως το επανέφερε, φοβούμενο πως θα κατηγορηθεί για λογοκρισία.

Οι επικριτές του ντοκιμαντέρ υποστηρίζουν πως περιέχονται ανακρίβειες, δεδομένα που έχουν ξεπεραστεί και παρουσιάζεται η μισή αλήθεια.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ υποστηρίζουν πως οι περιβαλλοντικές προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στην ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του πληθυσμού, παρά στις τεχνολογικές διορθώσεις.

Ο ακτιβιστής για το περιβάλλον Bill McKibben που στο ντοκιμαντέρ κατηγορείται ότι επηρεάζεται οικονομικά από μεγάλες εταιρείες και ότι υποστηρίζει την καύση βιομάζας για ενέργεια, αρνείται τις κατηγορίες, καθώς εδώ και καιρό δεν υποστηρίζει την καύση βιομάζας, καθώς επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και δηλώνει πως «δεν έχει λάβει ούτε σεντ» από κάποια περιβαλλοντική οργάνωση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει στόχος των εταιρειών πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, ενώ αμφισβητείται η απόδοσή τους και η συμβολή τους στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αιολική και ηλιακή ενέργεια έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να παραχθούν, όπως και για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που τα κινεί, έρευνες έχουν δείξει ότι τελικά εκπέμπονται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λιγότεροι ρύποι κατά τη διάρκεια της χρήσης τους σε σχέση με ένα αυτοκίνητο diesel.

Η παραγωγή όλης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα απαιτήσει σημαντικές αναβαθμίσεις στις υποδομές των δικτύων και της αποθήκευσης, αλλά αρκετοί ερευνητές δηλώνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός, πιθανότατα με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης πρέπει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 για να αντιμετωπίσει την καταστροφική παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία πιθανότατα θα προκαλούσε έντονες καταιγίδες, καύσωνες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και κοινωνικές αναταραχές.

Το μόνο ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι πως οι επιστήμονες που επιμένουν στην κλιματική αλλαγή, αρνούνται τη διεξαγωγή ενός καλοπροαίρετου και δημιουργικού διαλόγου στον ΟΗΕ, αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια, με τους επιστήμονες που δεν ασπάζονται την θεωρία της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, ο πλανήτης θα στέκεται με απορία και θα δυσπιστεί στα λεγόμενα και των δύο πλευρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από τον Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου